Η πιο φθηνή χώρα που ζεις άνετα με 450 ευρώ το μήνα

Σε αυτή τη χώρα δεν θα πήγαινε το μυαλό σου...
Η πιο φθηνή χώρα που ζεις άνετα με 450 ευρώ το μήνα

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς πως η χώρα που θα μπορούσες να ζήσεις άνετα θα ήταν εκείνη που θα έδινε στους εργαζομένους τον υψηλότερο μισθό.

Αν ίσχυε αυτό λοιπόν το Λουξεμβούργο που έχει στην Ευρώπη τον υψηλότερο κατώτατο μισθό ύψους 2.000 ευρώ θα έπρεπε να είναι η χώρα στην οποία οι πολίτες ζουν πλουσιοπάροχα. Αυτή η απλή αναλογική σκέψη φυσικά δεν μπορεί να έχει ισχύ.

Όπως φαίνεται σύμφωνα με διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει συγκεντρώσει στοιχεία για το κόστος ζωής σε διάφορες πόλεις του πλανήτη έχοντας υπολογίσει το κόστος διατροφής, ενοικίασης, στέγασης, διασκέδασης, ρουχισμού και συγκοινωνιών, η χώρα με το χαμηλότερο κόστος ζωής είναι το Κόσοβο.

Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν φάνηκε πως το Κόσοβο έχει το δεύτερο μικρότερο μέσο μισθό στα δυτικά Βαλκάνια-μετά τη Βόρεια Μακεδονία- περίπου 422 ευρώ το μήνα, ενώ το κόστος διαβίωσης στη Πρίστινα, πρωτεύουσα του Κόσοβου ανέρχεται στα 324 ευρώ το μήνα.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πως ο μέσος πολίτης θα μπορούσε με αυτό το μισθό να αποταμιεύει κιόλας στο τέλος του μήνα περίπου 100 ευρώ.

 

Για να γίνει πιο κατανοητό το χαμηλό κόστος ζωής στη Πρίστινα αξίζει να αναφέρουμε ενδεικτικά πως ένα γεύμα 2 ατόμων σε ένα αρκετά καλό εστιατόριο κοστίζει περίπου 16 ευρώ, ενώ μπορείς να απολαύσεις τον αγαπημένο σου καφέ με μόλις 95 λεπτά.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το κόστος ζωής στη Πρίστινα είναι κατά 83% φθηνότερο από ότι στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται στην 49η θέση της λίστας.

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα για τη μικρή αυτή χώρα που ίσως να συνοψίζονται στον σκληρό εμφύλιο που την ταλάνιζε αλλά και στις τεταμένες σχέσεις της με τη γειτονική Σερβία, όμως από τις πληροφορίες μαθαίνουμε πως στο Κόσοβο με ελάχιστα χρήματα μπορείς να ζήσεις αρκετά καλά.