Η αστυνομικός-δόλωμα που παγίδεψε τον υπεράνω πάσης υποψίας «Δράκο της Παραλιακής»

Ποιος ξεχνά το μπλε οτομπιάνκι;
Η αστυνομικός-δόλωμα που παγίδεψε τον υπεράνω πάσης υποψίας «Δράκο της Παραλιακής»

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Ήταν 7 Οκτωβρίου του 1983 όταν η αστυνομία επιχειρούσε να συλλάβει τον «Δράκο της Παραλιακής». Η επιχείρηση ήταν μεγάλη όπως και η δράση του κατά συρροή δολοφόνου που είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των γυναικών της Αθήνας.

Ο καταζητούμενος συνήθιζε να επιβιβάζει τα θύματα του σε ένα μπλε οτομπιάνκι, να τα αναισθητοποιεί με ένα σχοινί και στη συνέχεια να τα βιάζει.

Δυο από τα θύματα του, η 19χρονη ιερόδ0υλη Χρυσάνθη Μπατζίκα και η 20χρονη Χαρίκλεια Κολιοπούλου προσπάθησαν να αντισταθούν στον βιασμ0 και δολοφονήθηκαν με τη μέθοδο του στραγγαλισμού.

Ήταν γνωστό στην αστυνομία πως ο δολοφόνος δρούσε κατά κύριο λόγο τα Σαββατοκύριακα και συγκεκριμένα από τη Παρασκευή το βράδυ έως τη Κυριακή τα ξημερώματα, ενώ πλην ελάχιστων εξαιρέσεων τα θύματά του ήταν νεαρές ιερόδ0υλες.Οι γυναίκες συνήθως ξυπνούσαν σε ερημικές τοποθεσίες με τα χέρια δεμένα πίσω από τη πλάτη τους.

Ο τρόπος που θα έπραττε η αστυνομία ήταν δεδομένος. Χρησιμοποιώντας τις γυναίκες αστυνομικούς ντυμένες με πολιτικά για δολώματα, γέμισε τις «πιάτσες» που συνήθιζε να δρα ο «δράκος με το σχοινί» και τον περίμεναν.

Οι οδηγίες στις αστυνομικούς ήταν σαφείς: «Να δείχνετε χαμογελαστές και πρόθυμες αλλά σε καμία περίπτωση μην μπείτε στο αυτοκίνητό του». Οι κοπέλες καλύπτονταν από οπλισμένους αστυνομικούς και τελικά ο καταζητούμενος έκανε το μεγάλο για εκείνον λάθος.

Η αστυνομικός-δόλωμα που παγίδεψε τον υπεράνω πάσης υποψίας «Δράκο της Παραλιακής»

Ήταν Σάββατο βράδυ όταν το γνωστό οτομπιάνκι εμφανίστηκε στην «πιάτσα» και ο δράστης πλησίασε την αστυνομικό Τζένη Ταμπάκη η οποία λίγο αργότερα θα δήλωνε: «Όταν εκείνος πλησίασε εγώ του χαμογέλασα. Έφυγε, έκανε μια στροφή και ξαναγύρισε, ενώ είχα πάρει τον αριθμό κυκλοφορίας και τον έδωσα αμέσως στο κέντρο. Μόλις με πλησιάζει για δεύτερη φορά επεμβαίνουν πλέον οι συνάδελφοι».

Ο δράστης προσπάθησε να διαφύγει και κατά την καταδίωξη τελικά τον έπιασαν οι αστυνομικοί στο ύψος του τροχονόμου της Κηφισιάς.

Ο υπεράνω πάσης υποψίας Σπύρος Μπέσκος αναγνωρίστηκε από ένα θύμα του και ενώ στην αρχή αρνιόταν τη δράση του τελικά ομολόγησε. Η δίκη του έγινε τον Φεβρουάριο του 1985 και μετά της κατηγορίες των μαρτύρων για βιασμ0ύς και επιθέσεις καταδικάστηκε δις σε θάνατο για τις δολοφονίες και σε 25 χρόνια κάθειρξης για τους βιασμ0ύς και τις επιθέσεις.

Αποφυλακίστηκε τον Αύγουστο του 2008 και όπως αναφέρουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, η περίπτωσή του ήταν η επιτομή του σωφρονισμού.

Από τότε ξαναπαντρεύτηκε, ζει στη γειτονιά που μεγάλωσε και διατηρεί φυσικοθεραπευτήριο χωρίς να έχει δώσει το παραμικρό δικαίωμα παραβατικής συμπεριφοράς…