Το τελειωτικό χτύπημα στον καρκίνο

Είμαστε λίγα βήματα πριν την καθολική αντικαρκινική θεραπεία;
Το τελειωτικό χτύπημα στον καρκίνο

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος λόγος γίνεται για την πολυαναμενόμενη ανεύρεση του φαρμάκου εκείνου που θα μπορούσε να θεραπεύσει την πλειονότητα των καρκίνων ακόμα και των πιο ισχυρών που φαντάζουν ανίκητοι.

Την περασμένη εβδομάδα κυριάρχησε η είδηση πως οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν τύπο κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος ,ο οποίος μπορεί να σκοτώσει μεγάλο φάσμα καρκινικών κυττάρων (στήθους, προστάτη, πνεύμονα, λευχαιμιών, παγκρέατος). Η είδηση αυτή που γέμισε αισιοδοξία και χαμόγελο έρχεται από την ομάδα επιστημών του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ οι οποίοι δουλεύουν εδώ και καιρό πάνω στη συγκεκριμένη ιδέα.

Πραγματική ελπίδα ή απλά ένα όνειρο;

Υπάρχει όμως πραγματική ελπίδα θεραπείας; Μας επιτρέπει αυτή είδηση να νιώσουμε αισιόδοξοι; Ο καθηγητής ανοσολογίας Andrew K. Sewell μιλώντας στο ΒΗΜΑ-Science επιβεβαίωσε αυτό που θέλαμε να ισχύει: «Πρόκειται για τα ισχυρότερα φονικά Τ κύτταρα τα οποία έχω δει, και έχουμε μελετήσει χιλιάδες από αυτά».

Τι συμβαίνει με τα «ελπιδοφόρα» κύτταρα;

Όπως περιγράφεται στο άρθρο των βρετανών ερευνητών που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Immunology, κάποια Τ λεμφοκύτταρα που απομονώθηκαν από έναν υγιή ανθρώπινο οργανισμό, πολλαπλασιάστηκε στο εργαστήριο μαζί με κάποια καρκινικά κύτταρα.

Μια συγκεκριμένη υποκατηγορία από τα υγιή Τ λεμφοκύτταρα κατάφεραν να επιτεθούν και να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα σε τεράστιο ποσοστό.

Οι Βρετανοί δήλωσαν πως δεν γνωρίζουν που ακριβώς μπορεί να οφείλεται η επιθετικότητα της συγκεκριμένης υποκατηγορίας, αυτό όμως που είναι αδιαμφισβήτητο είναι πως έχουν την ικανότητα να σκοτώνουν πολλούς και διαφορετικούς καρκινικούς τύπους. Ακόμα και από τους πιο ισχυρούς.

Τα Πειράματα

Η βρετανική ερευνητική ομάδα θέλοντας να διερευνήσει το θεραπευτικό δυναμικό τους πέρασαν στον δοκιμαστικό σωλήνα. Στην αρχή χρησιμοποίησαν πειραματόζωα μοντέλα για τη λευχαιμία. Τα σχεδιασμένα ζώα έφεραν ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε ο τύπος λευχαιμίας ήταν ίδιος με του ανθρώπου. Όταν στα ζώα χορηγήθηκαν τα λεμφοκύτταρα η νόσος παρουσίασε ύφεση σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

Αισιοδοξία

Ο καθηγητής Sewell δήλωσε αισιόδοξος για τη δουλειά της ομάδας του: «Θα αποτελέσει τη βάση για εξατομικευμένες αντικαρκινικές θεραπείες».

Μπορεί ο δρόμος να είναι πολύ μακρύς για την ίαση, όμως μόνο χαρά και αισιοδοξία μπορούν να μας προκαλέσουν νέα σαν αυτά από την επιστημονική κοινότητα.