Hangover: Πώς να αντιμετωπίσεις εύκολα αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση

Για εκείνα τα δύσκολα πρωινά που ακολουθούν μια έξαλλη νύχτα.
Τεκίλα ή κρασί: Ποιο ποτό να προτιμήσεις αν προσέχεις τη γραμμή σου

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Δεν υπάρχει καμία από εμάς που να μην έχει τύχει να ξυπνήσει ένα πρωί με ανακατεμένο στομάχι, ζαλάδα, ναυτία και πονοκέφαλο, απόρροια μιας τέλειας και έξαλλης βραδιάς που σίγουρα περιλάμβανε χορό αλλά και αλκοόλ.

Ο συνδυασμός όλων αυτών των συμπτωμάτων ονομάζεται hangover και συμβαίνει για τρεις λόγους, σύμφωνα με τους γιατρούς:

  1. Λόγω του μεταβολισμού του αλκοόλ στο σώμα μας, ο οποίος έχει αποτέλεσμα την παραγωγή ακεταλδεΰδης, που επεμβαίνει στη χημεία του εγκεφάλου με τα γνωστά σε όλες μας αποτελέσματα.
  2. Λόγω της μείωσης των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και της αφυδάτωσης του οργανισμού που κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα για τον οργανισμό μας.
  3. Λόγω του είδους του αλκοόλ που έχουμε καταναλώσει καθώς ποτέ δεν είναι σίγουρο πως τα ποτά που καταναλώσαμε ήταν «καθαρά».

Και αφού μάθαμε τον ορισμό του hangover αλλά και τους λόγους που το προκαλούν, ήρθε η ώρα να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για να αισθανθούμε καλύτερα.

«Όχι» στον καφέ

Μπορεί το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι να καταναλώσεις καφέ όμως αυτό είναι μέγα λάθος. Η καφεΐνη θα επιδεινώσει τα συμπτώματα και τον πονοκέφαλο. Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τη γεύση του καφέ, ο ντεκαφεϊνέ είναι η καλύτερη επιλογή.

Νερό, νερό, νερό

Επίσης η κατανάλωση νερού θα σας ενυδατώσει και θα «ξεπλύνει» τις τοξίνες που λάβατε μέσω του αλκοόλ τη προηγούμενη νύχτα.

Φρούτα για πρωινό

Το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου είναι ένα πλούσιο πρωινό γεύμα σε φρούτα (μπανάνα) που περιέχουν αντιόξειδωτικά. Το μέλι σε συνδυασμό με το ginger έχει αποδειχτεί σωτήριο για εκείνες τις ώρες, καθώς «μαλακώνουν» το στομάχι.

Φυσικά ο τέλειος τρόπος να γλιτώσεις το hangover είναι να μην πιεις παραπάνω τη προηγούμενη νύχτα. Αλλά τι να κάνουμε, καμία φορά και αυτά τα tips βοηθάνε!