Λίλα Κουντουριώτη: «Κορίτσια, το ποδόσφαιρο δεν είναι πυρηνική φυσική!»

Η πιο όμορφη και γλυκιά παρουσία των γηπέδων καταργεί το ανέκδοτο για τα κορίτσια και το οφσάιντ, εξηγεί πώς κέρδισε τον σεβασμό των ποδοσφαιρόφιλων και σου μαθαίνει πως αν θες κάτι πολύ, μπορείς να το κατακτήσεις...
Λίλα Κουντουριώτη: «Κορίτσια, το ποδόσφαιρο δεν είναι πυρηνική φυσική!»

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Ιδανικά, θα πίναμε καφέ. Θα παρατηρούσα τις κινήσεις, τη γλώσσα του σώματός της. Αυτό είναι το ορθό, αυτό που απολαμβάνω κι εγώ. Δεν μας έβγαινε με τίποτα. Εγώ ήμουν η βιαστική. Μου είχε καρφωθεί να παρουσιάσω άμεσα τη σκέψη της.

Για το ποδόσφαιρο, την κοινωνία, ακόμα και για τις αμβλώσεις. Το τηλέφωνο έκανε τη μισή δουλειά. Η άλλη μισή άλλωστε ήταν η γνώριμη σε εμένα εικόνα της. Λίγο η τηλεόραση, λίγο το γεγονός πως ήταν καθηγήτριά μου στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ, πέρσι κιόλας.

Η Λίλα Κουντουριώτη είναι αυτό που κάθε γυναίκα που πάει σε τούτη τη σχολή, ονειρεύεται να γίνει. Ή έστω ένας σημαντικός φάρος-οδηγός. Μέσα στο αντρικό πράσινο πέλαγος των γηπέδων, σου δίνει την ξεκάθαρη εντύπωση πως ο ορισμός που θέλει «πίσω από μία πραγματικά επιτυχημένη γυναίκα, να βρίσκεται απλά ο δυναμικός εαυτός της», γράφτηκε για την περίπτωσή της.

Λίλα Κουντουριώτη: «Κορίτσια, το ποδόσφαιρο δεν είναι πυρηνική φυσική!»

Σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο όπως η αθλητική δημοσιογραφία, έχεις καταφέρει να χαίρεις της εκτίμησης συναδέλφων αλλά και… οπαδών. Ποιες υπήρξαν οι μεγαλύτερες δυσκολίες ώστε να φτάσεις εδώ που βρίσκεσαι σήμερα;

«Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν οπωσδήποτε το ξεκίνημα, γιατί προερχόμουν από το πολιτικό ρεπορτάζ και τα δελτία ειδήσεων. Όπως και να το κάνεις, τα αθλητικά έχουν κάποια πιο εξειδικευμένα νοήματα και όρους. Στη συνέχεια, η γνώμη μου είναι πως σε όλα αυτά τα ξεκινήματα δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό.

Διαβάζεις και δουλεύεις πολύ και σιγά σιγά κατακτάς αυτό που θες και κυρίως τον σεβασμό των άλλων. Ούτως ή άλλως, εμένα αυτό το νέο ξεκίνημα με βρήκε, δεν το βρήκα. Οπότε προσπάθησα να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μυστικό επιτυχίας που να μπορώ να μοιραστώ».

Είσαι μια πολύ όμορφη γυναίκα, σύζυγος και μητέρα, που ωστόσο περνάει τα Σαββατοκύριακά της στο γήπεδο. Τι δυσκολίες έχεις αντιμετωπίσει, συνδυάζοντας αυτούς τους θεωρητικά παράταιρους ρόλους;

«Δεν είναι παράταιροι οι ρόλοι. Αυτό είναι κάτι που συμπληρώνει έναν άνθρωπο. Όταν είμαι σπίτι, μου λείπει η δουλειά και όταν είμαι στη δουλειά, μου λείπει η οικογένεια. Αυτό είναι ένα μέρος της Λίλας που κάνει το 100%. Όχι απλά συνδυάζονται, επιβάλλεται να είναι έτσι».

Σε βλέπει ο γιος σου στη τηλεόραση;

«Σπάνια. Είναι μικρούλης ακόμα. Πιο πολύ του αρέσει να έρχεται στο γήπεδο και να με βλέπει. Αγόρι είναι, η μπάλα προφανώς τον ελκύει και τις σπάνιες φορές που τον φέρνει ο μπαμπάς του στο γήπεδο, χαίρεται περισσότερο από το να με δει στη τηλεόραση».

Λίλα Κουντουριώτη: «Κορίτσια, το ποδόσφαιρο δεν είναι πυρηνική φυσική!»

Έχεις δεχτεί παρενόχληση στη δουλειά;

«Όλες οι γυναίκες μπορεί να τύχει να δεχτούν. Ενδεχομένως ακόμα και οι άντρες. Οπότε, ναι, έχει τύχει».

Ως γυναίκα θεωρείς πως έχεις ίσες ευκαιρίες σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους σου; Τι θα συμβούλευες μια νέα κοπέλα που θέλει να ασχοληθεί με τον χώρο;

«Θα την συμβούλευα να μη κάνει focus στο αν είναι γυναίκα ή άνδρας. Να μη θεωρεί ποτέ τον εαυτό της και να μην αφήνει τους άλλους να την θεωρούν ‘κουτσό άλογο’, αλλά και να μην θεωρεί αυτό το δυνατό της κομμάτι. Να προσπεράσει το θέμα του φύλου και να αγαπάει αυτό που κάνει.

Αν αγαπάς αυτό που κάνεις, αν είσαι καλός και δίνεις ότι περισσότερο μπορείς, είτε είσαι άνδρας είτε είσαι γυναίκα, είτε ξανθός είτε μελαχρινός, δεν έχει καμία σημασία. Διεθνώς οι γυναίκες έχουν πάντα τη θέση τους στην αθλητική δημοσιογραφία. Στην Ελλάδα ίσως έχουμε αργήσει να το καταλάβουμε, αλλά πρέπει να το ξεπεράσουμε».

Λίλα ξέρεις τι είναι το οφσάιντ; Το γνωστό ανέκδοτο ισχύει τελικά ή οι γυναίκες γνωρίζουν;

«Προφανώς! (γελάει)

Είναι μια αμφισβητούμενη φάση ούτως ή άλλως. Το να πεις τον ορισμό είναι το πιο εύκολο πράγμα. Ακόμα και οι άνθρωποι που ασχολούνται όλη τους τη ζωή με το ποδόσφαιρο, υπάρχουν φάσεις που δεν μπορούν να το καταλάβουν. Εγώ στις εκπομπές δεν μπαίνω στη διαδικασία να πω τη γνώμη μου για το αν είμαι κάποιος παίχτης οφσάιντ ή όχι, καθώς υπάρχουν άνθρωποι πολύ πιο ειδικοί από μένα για να κρίνουν τη φάση».

Είναι το ποδόσφαιρο τόσο περίπλοκο ώστε να μην έχουμε ακούσει ακόμα μια γυναίκα να μεταδίδει; Θα ήθελες να το κάνεις;

«Όχι, δεν είναι πυρηνική φυσική το ποδόσφαιρο. Οι άνδρες ενδεχομένως να το έχουν λίγο περισσότερο στο DNA τους, μιας και από μωρά ξεκινούν να κλωτσούν μια μπάλα. Νομίζω πως είναι αρκετό για μια γυναίκα να το βάλει στο μυαλό της ώστε να το πραγματοποιήσει. Εμένα η μετάδοση δεν είναι προσωπικός μου στόχος. Μου αρέσει να βλέπω το ποδόσφαιρο από μια άλλη οπτική και να έχω τον δικό μου ρόλο. Κάτι που πιστεύω πως έχω καταφέρει. Τον ρόλο αυτόν στα κανάλια Novasports τον έχουν κάποιοι άλλοι άνθρωποι και μου αρέσει να διαχωρίζονται οι ρόλοι μας».

Η πρόταση του πρωθυπουργού να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια γυναίκα σε ξάφνιασε; Τι συναισθήματα σου άφησε αυτή η ιδέα;

«Δεν με ξάφνιασε καθόλου. Νομίζω ότι απλά είχε αργήσει αυτό να γίνει: να δούμε και στην Ελλάδα μια γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή Πρωθυπουργό, εφόσον πρόκειται για κάποια αξιόλογη επιλογή. Ευχή μου είναι να μην είναι απλά μία παρένθεση όλο αυτό και να συνεχίσουμε να βλέπουμε γυναίκες σε τέτοιους πού σημαντικούς ρόλους».

Πρόσφατα μια αθλητική εφημερίδα αλλά και μια καμπάνια στο μετρό προέτρεπε ουσιαστικά το τέλος των αμβλώσεων. Θεωρείς πως το 2020 έχει κάποιος άλλος δικαίωμα, εκτός της γυναίκας που το βιώνει, να αποφασίζει για αυτό;

«Το βρίσκω αναχρονιστικό 100%. Δεν μπορώ να σκεφτώ καν ποιος μπορεί να σκέφτηκε αυτήν την καμπάνια, απόδειξη ότι αποσύρθηκε. Μόνο και μόνο αυτό το γεγονός είναι αρκετό για να καταλάβει κανείς πόσο λάθος προσανατολισμό είχε όλο αυτό εν έτει 2020».

Λίλα Κουντουριώτη: «Κορίτσια, το ποδόσφαιρο δεν είναι πυρηνική φυσική!»

Μόλις έχουμε κλείσει το τηλέφωνο και έχω μία σιγουριά ότι όλα τα κορίτσια που επιθυμούν να εργαστούν στον συγκεκριμένο χώρο, μπορούν. Το οτιδήποτε. Και έπειτα την κάνω εικόνα. Να βγαίνει με άνεση στο γυαλί, να έχει άποψη, έχοντας μπορέσει να κοντράρει τους άντρες συναδέλφους της στην ερμηνεία του οφσάιντ.

Μου αρέσει που την άκουσα να κάνει ακόμα όνειρα, να δουλεύει σκληρά για να τα υλοποιήσει, να παραμένει προσηλωμένη στους στόχους της και να μοιράζεται τον ρόλο της ανάμεσα σε καλούς και ικανούς συνεργάτες, μεταξύ εργασίας και οικογένειας.

Η Λίλα Κουντουριώτη είναι μία γυναίκα που θεωρεί ότι η μπάλα δεν είναι πυρηνική φυσική και που μεταξύ μίας καλής ντρίμπλας ή ενός σκληρού τάκλιν, θα επιλέξει το πρώτο. Αρκεί βέβαια να έχει ακονίσει τις γόβες της…

Η Λίλα με μία λέξη…

Σουβλάκι ή πίτσα;

Σουβλάκι

Μέσι ή Ρονάλντο;

Ζλάταν

Ρεάλ ή Μπαρτσελόνα;

Μπαρτσελόνα

Ροκ ή λαϊκό;

Ανάλογα την ώρα

Σινεμά ή θέατρο;

Σινεμά

Πέπ ή Μουρίνιο;

Μουρίνιο

Σπίτι ή γήπεδο;

Και τα δύο

Ξυρισμένοι ή μουσάτοι;

Και τα δυο

Ντρίμπλα ή τάκλιν;

Ντρίμπλα