Η επιστήμη μίλησε: Τα δύο πιο ευτυχισμένα χρόνια του ανθρώπου δεν είναι αυτά που πιστεύουμε

Κι όμως, υπάρχουν δύο χρόνια της ζωής μας που η ευτυχία μας κορυφώνεται.
Η επιστήμη μίλησε: Τα δύο πιο ευτυχισμένα χρόνια του ανθρώπου δεν είναι αυτά που πιστεύουμε

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποια ήταν ή ποια θα είναι τα πιο ευτυχισμένα χρόνια της ζωής σου;

Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκαν οι ερευνητές του London School of Economics και διεξήγαγαν μια έρευνα με τεράστιο ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, ρώτησαν 23.000 Γερμανούς από 17 έως 85 ετών πόσο ευτυχισμένοι πιστεύουν πως θα είναι σε 5 χρόνια. Επανήλθαν μετά την πενταετία και διαπίστωσαν πως οι προβλέψεις των εθελοντών ήταν κατά βάση σωστές.

Η μελέτη συμπέρανε πως η ευτυχία στη ζωή ενός ανθρώπου έχει το σχήμα U. Αυτό σημαίνει πως δυο φορές στη ζωή μας νιώθουμε την απόλυτη ευτυχία, με τις υπόλοιπες στιγμές να είναι περίοδοι ύφεσης.

Σύμφωνα με την έρευνα τα δυο σημεία στα οποία κορυφώνεται το U -η ευτυχία μας δηλαδή- βρίσκεται στα 23 και τα 69 μας χρόνια.

Η εξήγηση είναι απλή: Κοντά στα 20 επικρατεί ο ενθουσιασμός που οφείλεται στη νεότητα, τότε νιώθουμε πως είμαστε αθάνατοι και μπορούμε να κατακτήσουμε τον κόσμο. Από την άλλη, κοντά στα 70 οι υποχρεώσεις είναι λιγότερος και οι άνθρωποι νιώθουν πως μπορούν να απολαύσουν τους καρπούς της ζωής τους.

Η επιστήμη μίλησε: Τα δύο πιο ευτυχισμένα χρόνια του ανθρώπου δεν είναι αυτά που πιστεύουμε

Η μέση ηλικία, γύρω στα 40-50 φαίνεται πως είναι αυτή που καταβάλλει περισσότερο την ψυχοσύνθεση του ανθρώπου, λόγω υποχρεώσεων και έτσι φαίνεται πως τότε διανύουμε τις λιγότερο ευτυχισμένες στιγμές μας.

Μπορεί η έρευνα να «μίλησε» κι εμείς να έχουμε ξεπεράσει τα 23 χρόνια, ενώ τα 69 βρίσκονται ακόμα μακρυά. Αυτό όμως που πρέπει να σκεφτόμαστε είναι η κλισέ μα σωστή ατάκα«Οι καλύτερες μέρες της ζωής μας, δεν έχουν έρθει ακόμα».