Η συμβουλή των ειδικών που έχει σώσει χιλιάδες γάμους

Όλες πρέπει να ακούσουμε τη συγκεκριμένη συμβουλή.
Η συμβουλή των ειδικών που έχει σώσει χιλιάδες γάμους

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Σε μια εποχή που τα διαζύγια βγαίνουν το ένα μετά το άλλο, οι ψυχολόγοι και οι σύμβουλοι γάμου προσπαθούν να δίνουν συμβουλές-κλειδί που θα καταφέρουν να διατηρήσουν τον γάμο ζωντανό και τα ζευγάρια ενωμένα και αγαπημένα.

Μια από τις πιο σημαντικές συμβουλές που έχουμε ακούσει και την οποία γνωρίζουμε πως κανείς μας δεν εφαρμόζει, είναι πως πρέπει να ρίχνουμε τους τόνους και να ακούμε τι θέλει να μας πει ο σύντροφός μας.

Η Rachel Sussan, σύμβουλος γάμου αναφέρει:

«Φαντάζεσαι ότι ο σύντροφός σου πρέπει να σε ξέρει καλύτερα από τον καθέναν. Οπότε όταν δεν σε καταλαβαίνει, όταν δεν συμφωνεί μαζί σου, όταν σε ακυρώνει, μπορεί να νιώσεις μοναξιά και να ζήσεις μια τρομαχτική εμπειρία».

Σύμφωνα με την ίδια, το κύριο συστατικό ενός αποτυχημένου γάμου είναι η έλλειψη επικοινωνίας. Δεν ακούμε ενεργά τον άλλον, μόνο προσπαθούμε να βγούμε νικητές στην εκάστοτε οικογενειακή «μάχη». Αυτό φέρνει καταστροφικά αποτελέσματα και κάνει τις σχέσεις μη βιώσιμες.

Η συμβουλή που μπορεί να διατηρήσει την σχέση υγιή είναι το να ακούμε. Να νοιαζόμαστε για το πώς νιώθει ο άλλος, να κάνουμε ερωτήσεις κατανόησης και να προσπαθούμε να μπούμε στη θέση του.

Η αλήθεια είναι πως ακούγεται πολύ απλό, όμως η ρουτίνα και οι γρήγοροι ρυθμοί μας κάνουν να το ξεχνάμε και να χάνουμε το νόημα. Ποτέ όμως δεν είναι αργά για να βάλεις την σωστή  επικοινωνία στη σχέση σου.

Είναι, βλέπεις, ο μόνος τρόπος να διατηρήσεις τον γάμο σου ευτυχισμένο.