Να πώς το Instagram σου προδίδει την ψυχική σου κατάσταση

Oops.
Να πώς το Instagram σου προδίδει την ψυχική σου κατάσταση

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Αν ανήκεις στο μεγάλο club των ανθρώπων που το πρώτο τους μέλημα σε μια έξοδο είναι να βγάλουν selfie, αξίζει να διαβάσεις τι λένε οι ειδικοί για την ψυχική σου υγεία.

Φυσικά δεν αναφέρονται σε εκείνους που μια στο τόσο θα σηκώσουν το κινητό τους για να απαθανατίσουν μια ωραία στιγμή με φίλους. Το πράγμα σοβαρεύει για τους ανθρώπους που έχουν κάνει τις φωτογραφίες δεύτερη φύση τους ή και ακόμα βγαίνουν έξω μόνο για αυτόν τον σκοπό (ναι συμβαίνει και αυτό).

Σύμφωνα λοιπόν με τους ψυχολόγους, η ανάγκη για την τέλεια φωτογραφία που θα παρουσιαστεί στον κόσμο μέσω των social media, σημαίνει πως δίνεις περισσότερο έμφαση στην εικόνα σου από το επιθυμητό. Κάποιες φορές όσο πιο τέλεια ποθούμε να είναι η εικόνα που θα αναρτήσουμε, τόσο μεγάλη είναι και η αποδοχή που θέλουμε να έχουμε από τους διαδικτυακούς μας φίλους. Ουσιαστικά από την κοινωνία.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι ειδικοί παρομοιάζουν τις selfies με το πρώτο ραντεβού, στο οποίο όλοι μας παρουσιάζουμε τον εαυτό μας, όχι ακριβώς όπως είναι, ίσως όπως θα θέλαμε να είναι. Η τέλεια εκδοχή μας που θα γοητεύσει το αντικείμενο του πόθου μας. Και μετά; Και μετά βλέπουμε.

Στην ουσία αυτό που μας επισημαίνουν οι ειδικοί είναι πως όσο περισσότερες πληροφορίες εκθέτουμε στα social media, τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη να νιώσουμε ξεχωριστές και ιδιαίτερες.

Όσον αφορά στην ουσιαστική βλάβη που επιφέρουν στη ψυχολογία μας, σύμφωνα με έρευνες έχει αποδειχτεί πως από αυτή τη νέα μόδα, το άγχος μας μεγεθύνεται και η αυτοπεποίθηση μας μειώνεται.

Μήπως την επόμενη φορά που θα βγούμε, να ξεχάσουμε το κινητό στο σπίτι; Κάνε το πείραμα και ίσως βρεις πάλι το χαμένο νόημα στην διασκέδαση και την ψυχαγωγία.