Τα Χριστούγεννα είναι υπέροχα αν από τη ζωή σου δεν λείπει κανείς…

Σε κάποιες περιπτώσεις οι γιορτές είναι αβάσταχτες και είναι λογικό να είναι...
Από το ελληνικό ρόδι στον... international χωρισμό: Τα πιο περίεργα πρωτοχρονιάτικα έθιμα στον κόσμο που φέρνουν γούρι

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Ημέρες αγάπης. Στολισμένα δέντρα, πλούσια γεύματα, ωραία ρούχα και ευτυχία διάχυτη. Η μια όψη των γιορτών. Η επιθυμητή. Αυτή που όλοι θέλουμε να βιώνουμε.

Τι συμβαίνει όμως στην άλλη πλευρά της χαρμολύπης; Τι μπορεί να σκέφτονται οι άνθρωποι, που η ζωή δεν τους ευνόησε με την τύχη που λίγο πολύ, όλοι θεωρούμε ή κάποτε θεωρούσαμε δεδομένη;

Η αλήθεια είναι πως τα Χριστούγεννα είναι μια πολύ όμορφη περίοδος του χρόνου. Όχι όμως πάντα και όχι για όλους. Υπάρχει μια ευρύτερη ομάδα ανθρώπων που τρέμουν όταν μπαίνει ο Δεκέμβρης και ανακουφίζονται, καθώς το ημερολόγιο φτάνει βασανιστικά στις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου.

Είναι οι άνθρωποι που κάτι τους λείπει. Εκείνοι που πάντα από μέσα τους θα απουσιάζει ένα κομμάτι ζωής. Που μαθαίνουν να ζουν, κουβαλώντας τον προσωπικό τους σταυρό 365 μέρες τον χρόνο, για όλα τα χρόνια.

Τα Χριστούγεννα είναι υπέροχα αν από τη ζωή σου δεν λείπει κανείς...

Είναι όμως εκείνες οι μέρες των γιορτών. Εκείνες οι 10 μέρες που πάντα βαθιά μέσα κάτι θα τους «λερώνει». Ίσως η σκέψη πως για εκείνους οι γιορτές δεν θα είναι ξανά ποτέ οι ίδιες. Ίσως η υπενθύμιση πως κάθε χαρά θα μένει μισή όσο και αν ο χρόνος -που αποτελεί τον καλύτερο ή χειρότερο γιατρό- συνεχίζει να κυλάει αγέρωχος, δίχως να κοιτάει ποτέ και τίποτα πίσω του.

Γι’ αυτό πρόσεξε. Θυμήσου. Την επόμενη φορά που θα σκεφτείς κάτι άσχημο έναν άνθρωπο που σου δηλώνει πως δεν του αρέσουν τα Χριστούγεννα, ίσως να μην πρέπει τελικά να τον κατηγορήσεις. Ούτε να τον θεωρήσεις μίζερο.

Προσπάθησε να σκεφτείς, πως ίσως η ζωή του είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ όσο το χαμόγελο του σε αφήνει να υποψιαστείς. Το χαμόγελο του που σημαίνει αξιοπρέπεια. Ίσως από τη μεριά σου το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να δείξεις πως κατέχεις την υπέροχη αρετή της ενσυναίσθησης.

Χωρίς να υπάρχει λόγος να χαλάσουμε τη διάθεση μας, μια βόλτα σε ένα νοσοκομείο ή ακόμα και ένα νεκροταφείο, τις μέρες που τα περισσότερα σπίτια ξεχειλίζουν θαλπωρή και αγάπη, θα σε επαναφέρει σε μία διαφορετική πραγματικότητα από εκείνη που θεωρούσες δεδομένη και όμορφη. Σε εκείνη όπου οι γιορτές δεν έχουν καμία απολύτως σημασία και που ίσα ίσα επιδεινώνουν την κατάσταση.

Για κάποιους είναι Χριστούγεννα, για άλλους είναι απλά μια Τετάρτη. Για τους δεύτερους μπορεί να είναι μία ανυπόφορη Τετάρτη.

Και είναι εντάξει να είναι..