Σε εκνευρίζουν τα ορθογραφικά λάθη; Οι επιστήμονες έχουν να σου πουν κάτι που δεν θα σ’ αρέσει καθόλου

Μια άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα για ένα θέμα άκρως αμήχανο.
O εγκεφαλικός κανόνας «90 - 20» και πώς μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Αν είσαι από εκείνους τους ανθρώπους που όταν βρίσκουν κάποιο ορθογραφικό λάθος ταράζονται τόσο που δεν μπορούν να μην το σχολιάσουν, σου έχουμε νέα.

Προφανώς και σε κανέναν από εμάς δεν περνάνε απαρατήρητες αυτές οι μικρές ανορθογραφίες, ο τρόπος που τις χειριζόμαστε όμως είναι εκείνος που μας διαφοροποιεί.

Όπως για όλα τα πράγματα που απασχολούν τη κοινωνία, έτσι και για αυτό ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Michigan διεξήγαγαν έρευνα με τίτλο «If you’re house is still available, send me an email». Πείτε αλήθεια, εκνευριστήκατε και εσείς λίγο.

Ο σκοπός της έρευνας είχε να κάνει στην κατανόηση του χαρακτήρα των ανθρώπων που εκνευρίζονται τόσο με αυτά τα λάθη χωρίς να μπορούν να το κρύψουν σε σχέση με εκείνους που απλά ενώ τα αντιλαμβάνονται, τους περνούν αδιάφορα.

Σε εκνευρίζουν τα ορθογραφικά λάθη; Οι επιστήμονες έχουν να σου πουν κάτι που δεν θα σ' αρέσει καθόλου

Στην έρευνα συμμετείχαν 83 άνθρωποι που τους δόθηκαν mails με απλά και πιο σοβαρά ορθογραφικά λάθη, ενώ λίγο πιο πριν είχαν συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο αξιολογούσαν πτυχές του χαρακτήρα και της προσωπικότητας τους.

Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να κρίνουν τους αποστολείς των μηνυμάτων που διάβασαν, βαθμολογώντας τους για την φιλικότητα και την νοημοσύνη τους.

Τα συμπεράσματα των επιστημόνων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αναμενόμενα καθώς όπως φάνηκε οι άνθρωποι που χαρακτήρισαν την προσωπικότητά τους ως «μη ευχάριστη» ήταν εκείνοι που ενοχλήθηκαν περισσότερο με τα ορθογραφικά λάθη ενώ αυτοί που ήταν περισσότερο εξωστρεφείς ήταν εκείνοι που απλά δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στα λάθη των άλλων.

Εδώ που τα λέμε, φυσικά σε κανέναν δεν αρέσουν τα συντακτικά λάθη, αλλά το να κρίνεις και να σχολιάζεις τα λάθη που βλέπεις με προσβλητικό τρόπο, σε κάνει αγενή, πράγμα σαφώς χειρότερο από το να είσαι απλά ανορθόγραφος.