Τα 5 γυναικεία ονόματα που έγιναν τα ωραιότερα ελληνικά τραγούδια

Υπάρχει τραγούδι και για σένα, που δεν σε λένε Μαρία...
Τα 5 γυναικεία ονόματα που έγιναν τα ωραιότερα ελληνικά τραγούδια

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Το να αναφέρονται γυναικεία ονόματα στα τραγούδια, είναι φαινόμενο παγκόσμιο. Με αυτόν τον τρόπο οι άνδρες δημιουργοί, εκδηλώνουν τα συναισθήματα τους στη γυναίκα που ερωτεύτηκαν, ενώ συνήθως εκείνη στη συνέχεια τους πρόδωσε.

Από την άλλη δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ κάποια γυναίκα να κάνει τραγούδι τα συναισθήματα της για έναν άνδρα, ειδικά αν σε αυτά συνεπάγεται και η απόρριψη, επομένως τα τραγούδια με όνομα είναι καθαρά υπόθεση ανδρική.

Στο «παιχνίδι» των τραγουδιών αυτών, συνήθως τα ονόματα που ακούμε είναι πολύ συγκεκριμένα, σαν να μην έτυχε ποτέ άνδρας να ερωτευτεί γυναίκα με σπάνιο ή και όχι τόσο ωραίο όνομα και αυτό μας βάζει σε σκέψεις. Μπορεί δηλαδή το συγκεκριμένο όνομα να μην έχει να κάνει με μια συγκεκριμένη γυναίκα, αλλά να δημιουργήθηκε ώστε να μιλήσει στη ψυχή των απανταχού ερωτευμένων.

Αφήνοντας όμως στην άκρη τις θεωρίες συνωμοσίας, πάμε να δούμε τα 5 πιο πολυτραγουδισμένα  ελληνικά ονόματα!

5. Δήμητρα

Η Δήμητρα γενικά δεν έχει πολυτραγουδηθεί, όμως ποιος μπορεί να αφήσει απ’ έξω το κλασσικό τραγούδι «Δημητρούλα μου»;

Και να σκεφτείς πως οι Δήμητρες δεν αγαπάνε ιδιαίτερα το όνομά τους σε μικρή ηλικία. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η 5η θέση τους ανήκει δικαιωματικά.

4. Κατερίνα

Για τις Κατερίνες όλου του κόσμου γράφτηκαν αρκετά τραγούδια, κανένα όμως δεν μπόρεσε να «χτυπήσει» το hit των ’90s «Ρίνα Κατερίνα»του Κώστα Μπίγαλη.

Ο δυνατός ρυθμός του, οι στίχοι του και η δίχως κανέναν ειρμό μαθηματική ακολουθία «τέσσερα δεκατέσσερα» που προσπαθεί να  περιγράψει τα κομμάτια που τον κόβει η αγαπημένη του, το έχει κάνει αναλλοίωτο στον χρόνο. Αξίζει να σε λένε Κατερίνα μόνο για αυτό.

3. Ελένη

Η Άννα Βίσση τραγούδησε για την μικρή θαυμάστριά της που έφυγε από τη ζωή, το τραγούδι «Ελένη» και έσβησε απλά όλα τα υπόλοιπα. Μπορεί να έχει δυσάρεστη αφορμή, όμως είναι υπέροχο και για αυτό το λόγο η θέση νούμερο 3 είναι δική του.

2. Άννα

Από τον Γιάννη Καραλή, ως τον Σταμάτη Γονίδη και τον Μιχάλη Χατζηγιάννη…Όλοι αυτοί οι ερμηνευτές έπιασαν στο στόμα τους το όνομα Άννα για να το σηκώσουν στη δεύτερη θέση.

Ωστόσο, το τραγούδι τοτέμ του συγκεκριμένου ονόματος ανήκει στον Αντώνη Καλογιάννη, καθώς μας έδωσε τη ευκαιρία να ανατρέχουμε στους στίχους του για να στέλνουμε ευχές στις Άννες στην ονομαστική του γιορτή. «Στου Δεκέμβρη τις 9 που έχεις Άννα την γιορτή σου»…

1. Μαρία

Δεν χρειάζεται να έχεις μαντικές ικανότητες για να καταλάβεις πως η πρωτιά ανήκει στη Μαρία.

Για αυτό το όνομα έχουν γραφτεί από ροκιές μέχρι μπαλάντες, από ποίηση έως θεατρικά έργα, όμως και πάλι θα κάνουμε την ανατροπή επιλέγοντας αυτό που έρχεται πάντα πρώτο στο μυαλό μας. Το τραγούδι που έθεσε το ερώτημα «ποιον αγαπάς καλύτερα, τον άντρα σου ή τον γείτονα» γιατί αντικειμενικά δεν γράφονται πλέον τέτοιοι στίχοι.

Τραγούδια που έχουν καθιερωθεί στο μυαλό και τη συνείδηση μας υπάρχουν πολλά, όμως δεν είχαν θέση στο top 5 καθώς ήταν μοναδικά στο όνομα που επέλεξαν να υμνήσουν.

Η Ευλαμπία, η Λίζα με την κορνίζα, η Δέσποινα και η Σουζάνα. Μάλλον κάποια στιγμή θα ασχοληθούμε όμως και με αυτά.