Δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν απ’ το Hollywood! Οι 5 ευρωπαϊκές ταινίες που αξίζει να δεις

Και αν δεν το έχεις κάνει ήδη, πρέπει να τις δεις.
Δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν απ' το Hollywood! Οι 5 ευρωπαϊκές ταινίες που αξίζει να δεις

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Όταν μιλάμε για κινηματογράφο, των περισσότερων το μυαλό πηγαίνει στον αμερικάνικο. Hollywood, καλοπληρωμένοι αστέρες, παραγωγές εκατομμυρίων, βραβεία Oscar, με μια λέξη τα γνωστά σε όλους μας blockbusters.

Τι συμβαίνει όμως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού;

Όταν άνθρωποι με χαμηλότερο budget, αλλά με ίδιο- ίσως και περισσότερο μεράκι αποφασίζουν να κάνουν ταινίες διαφορετικής κινηματογραφικής οπτικής και κουλτούρας από αυτές που η μητρόπολη της μυθοπλασίας μας έχει συνηθίσει;

Κάποιες φορές δημιουργούνται σύγχρονα αριστουργήματα που καθηλώνουν το κοινό, μένοντας για πάντα στην καρδιά και τη συνείδηση μας.

Εδώ συγκεντρώσαμε 5 ευρωπαϊκά διαμάντια που αν τύχει και δεν έχεις δει, πρέπει να το κάνεις άμεσα.

Amelie

Η Aundre Totou ενσαρκώνει την γλυκιά και ονειροπόλα Amelie σε μια γαλλική παραγωγή, που θα την έβαζες στο top 3 των καλύτερων ρομαντικών κωμωδιών που έχεις δει στη ζωή σου.

To soundtrack ηχεί στα αυτιά σου ακόμα και όταν θες να δεις κάτι που θα σου γλυκάνει τη ψυχή, εκεί θα επιστρέφεις. Αν δεν φημίζονται οι Γάλλοι για αυτό, τότε για τι;

The Pianist

Όταν ο Polanski κλήθηκε να αποτυπώσει στη μεγάλη οθόνη την πραγματική ιστορία του Wladyslaw Szpilman, Εβραίου που είδε τη ζωή του να αλλάζει κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου, γεννήθηκε η καλύτερη ταινία αναφορικά του Ολοκαυτώματος.

Η ταινία κατάφερε να αποσπάσει 3 Όσκαρ και να μπει στην καρδιά όσων την είδαν.

The Intouchables

Την ίδια ώρα που θα γελάς δυνατά, την ίδια ώρα θα κλαις με λυγμούς. Η ταινία αποτελεί ωδή στην ανθρωπιά και δημιουργεί ένα τρελό ροντέο συναισθημάτων, που δεν πίστευες πως μπορείς να βιώσεις μέσα σε μιάμιση ώρα.

Δύο τελείως διαφορετικοί άνδρες που έρχονται σε επαφή για έναν δυσάρεστο λόγο, θα βιώσουν μαζί όλες τις χαρές και λύπες που μπορεί να χαρίσει η ζωή.

La Vita è Bella

To ιταλικό αριστούργημα του Roberto Benini μας διδάσκει πως η αγάπη μπορεί να υπάρχει ακόμα και σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ένα συγκινητικό δράμα που συγκλόνισε και κατάφερε να αποσπάσει τρία βραβεία Όσκαρ.

Η ερμηνεία του Benini του χάρισε το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου και έγινε ο δεύτερος άνθρωπος που κατάφερε να αποσπάσει βραβείο σκηνοθετώντας… τον εαυτό του.

Θεέ μου, τι σου κάναμε;

Μπορεί μια ταινία γεμάτη κλισέ και λαϊκή αίσθηση να γίνει νούμερο 1 στο ευρωπαϊκό box office; Κι όμως αν έχει δοθεί με τόσο χιούμορ γίνεται! Όταν μια αυστηρή καθολική οικογένεια έχει γαμπρό έναν Εβραίο, έναν Άραβα και έναν Κινέζο, τι άλλο μπορεί να πάει στραβά για εκείνους;

Το ανακαλύπτουν όταν η μικρή κόρη αποφασίζει να τους γνωρίσει τον αγαπημένο της. Φυσικά η αγάπη στο τέλος λύνει όλα τα προβλήματα, όπως συνηθίζει να κάνει και στην ίδια τη ζωή.

Δώσε την ευκαιρία στις ευρωπαϊκές ταινίες και κάποιες από αυτές θα γίνουν οι αγαπημένες σου.