3/4 αγνοούν αυτές τις 5 ιστορικές αλήθειες. Εσύ;

Μόνο για «δυνατούς» παίκτες.
3/4 αγνοούν αυτές τις 5 ιστορικές αλήθειες. Εσύ;

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Μπορεί να θεωρείς πως παίζεις την Ιστορία στα δάχτυλα, όμως τώρα θα καταλάβεις πως δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα.

Σου δίνουμε πέντε ιστορικές αλήθειες που ακόμα και οι φιλόλογοι αγνοούν.

Αν γνωρίζεις έστω τρεις από αυτές είσαι άριστα διαβασμένος. Για να σε δούμε λοιπόν…

Ο Χίτλερ ήταν φιλόζωος

Μπορεί να είναι άκρως παράδοξο, όμως ο άνθρωπος που δεν δίστασε να βάζει ανθρώπους σε κρεματόρια, είχε τεράστια αδυναμία στα ζώα. Για αυτόν το λόγο οι Ναζί συνέδεσαν το όνομά τους με φιλοζωικές δράσεις απαγορεύοντας το φουαγκρά και προτρέποντας τους ιδιοκτήτες εστιατορίων να μη βράζουν ζωντανούς τους αστακούς. Παράδοξο κι όμως αληθινό.

3/4 αγνοούν αυτές τις 5 ιστορικές αλήθειες. Εσύ;

Ο Αϊνστάιν ήταν άριστος μαθητής

Ο μύθος που όλοι έχουμε διηγηθεί κάποια στιγμή θέλει τον Άλμπερτ Αϊνστάιν να ήταν τόσο κακός μαθητής που είχε μείνει μάλιστα μετεξεταστέος στα μαθηματικά. Μέγα λάθος.

Ο νομπελίστας φυσικός ήταν ο καλύτερος μαθητής του σχολείου του και η παρανόηση συνέβη επειδή η κλίμακα βαθμολόγησης στην Γερμανία ήταν αντίθετη με αυτή που ισχύει σήμερα (1 άριστη επίδοση -5 χειρότερη επίδοση).

Η περίφημη ατάκα «Ας φάνε παντεσπάνι» δεν ανήκει στη Μαρία Αντουανέτα

Η περιβόητη προτροπή στους φτωχούς Γάλλους να φάνε παντεσπάνι αφού δεν έχουν ψωμί έχει αποδοθεί στη Βασίλισσα της Γαλλίας, όμως στη πραγματικότητα πρώτη φορά γράφτηκε από τον Ζαν Ζακ Ρουσώ το 1765 στις «Απολογίες». Η Βασίλισσα γεννήθηκε το 1755 οπότε φαντάζει αδιανόητο ένα εννιάχρονο παιδί να ξεστομίσει τέτοια… σοφιστεία.

Τα αγάλματα μας μιλάνε για το θάνατο τους

Την επόμενη φορά που θα δεις ένα άγαλμα πάνω σε άλογο σε κάποια πλατεία, παρατήρησε τα πόδια του αλόγου μιας και έχουν δημιουργηθεί έτσι ώστε να μας επεξηγούν τον τρόπο με τον οποίο ο αναβάτης έχασε τη ζωή του.

Τα δυο πόδια σηκωμένα στον αέρα σημαίνουν πως το άτομο σκοτώθηκε στη μάχη ενώ αν είναι μόνο το ένα πόδι σηκωμένο τότε ο αναβάτης υπέκυψε στα τραύματα του μετά την μάχη.

Το «ψεύδισμα» των Ισπανών δεν είναι προϊόν αιμομιξιών

Ο αστικός μύθος μας έμαθε πως οι μονάρχες της Ισπανίας γεννιόντουσαν με δυσμορφίες στο σαγόνι, αποτέλεσμα αιμομιξίας των δυναστειών, οπότε τους ήταν δύσκολο να προφέρουν το σίγμα.

Ως ένδειξη σεβασμού, οι υπήκοοι μιμούνταν τους βασιλείς οπότε το σίγμα εξαφανίστηκε ενώ το θήτα το αντικατέστησε. Ο μύθος αυτός διαψεύδεται από τους επιστήμονες, οι οποίοι αποφάνθηκαν πως το «ψεύδισμα» οφείλεται απλά στην εξέλιξη της γλώσσας ανά τα χρόνια.

Ειλικρινά, πόσα από αυτά γνώριζες;