Η καλύτερη ταινία του 21ου αιώνα, μέχρι στιγμής

Ο Guardian απεφάνθη...
Η καλύτερη ταινία του 21ου αιώνα, μέχρι στιγμής

«Ο επικός μονόδρομος προς την κόλαση ενός μεταλλωρύχου που ανακάλυψε πετρέλαιο, πλούτισε και συνετρίβη με γδούπο από την απληστία. Η σκηνοθεσία του Άντερσον σε ρουφάει και η ερμηνεία του Λιούις σε τρελαίνει.

Ένα από τα ορόσημα της δεκαετίας, με πάμπολλες κινηματογραφικές αναφορές και υπερβατικά απλό στυλ. Τα Όσκαρ είναι πολύ μικρά για τέτοιο φιλμ. Μην το χάσετε. Βασισμένο στο «Oil» του παρεξηγημένου σοσιαλιστή συγγραφέα και γερουσιαστή των αρχών του 20ού αιώνα Άπτον Σινκλέρ», είχε γράψει για την ταινία αυτή ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος.

Το δυστοπικό αριστούργημα «Θα Χυθεί Αίμα» αριστούργημα του σκηνοθέτη, το οποίο φαντάζει επίκαιρο όσο ποτέ, στην Αμερική του Τραμπ.

Η δύναμη του χρήματος, η απληστία, η θρησκευτική εμμονή, η διαδοχή στην οικογένεια, περιγράφουν ιδανικά μία κοινωνία που καταρρέει, καθώς οι ηθικές αξίες βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Το φιλμ διακατέχεται από την συγκλονιστική ερμηνεία του Ντάνιελ Ντέι Λιούις – ο μόνος ηθοποιός στην Ιστορία του Κινηματογράφου, που έχει αποσπάσει τρία Βραβεία Όσκαρ στην Κατηγορία Ά Ανδρικού Ρόλου.

Η καλύτερη ταινία του 21ου αιώνα, μέχρι στιγμής

Όταν ο Ντάνιελ Πλέινβιου (Ντάνιελ Ντέι Λιούις) πληροφορείται μυστηριωδώς ότι σε μια μικρή πόλη κάπου στα δυτικά αναβλύζουν τόνοι πετρελαίου, αποφασίζει να πάρει την τύχη στα χέρια του και μετακομίζει μαζί με τον γιο του H.W. (Ντίλον Φρίζιερ) στη σκονισμένη Little Boston. Σε αυτή την πόλη, όπου το κέντρο της ζωής των κατοίκων είναι η εκκλησία του χαρισματικού ιεροκήρυκα Έλι Σάντεϊ (Πολ Ντάνο), o Πλέινβιου και ο H.W. «πιάνουν την καλή».

Η καλύτερη ταινία του 21ου αιώνα, μέχρι στιγμής

Ωστόσο, αν και όλοι πλουτίζουν χάρη στην πετρελαιοπηγή, τα πάντα αλλάζουν καθώς οι συγκρούσεις κλιμακώνονται και κάθε ανθρώπινη αξία – η αγάπη, η ελπίδα, η συνύπαρξη, η πίστη, η φιλοδοξία, ακόμη και ο δεσμός μεταξύ πατέρα και γιου – απειλούνται από τη διαφθορά, την απάτη και τη ροή του πετρελαίου.

Το φιλμ ‘There Will Be Blood’  είναι μια δημιουργία για την οικογένεια, την πίστη, την εξουσία και το πετρέλαιο, η οποία διαδραματίζεται στην Καλιφόρνια στο γύρισμα του αιώνα, την περίοδο της πετρελαϊκής άνθησης. Η ιστορία περιγράφει την άνοδο του Ντάνιελ Πλέινβιου (Ντάνιελ Ντέι – Λιούις), ο οποίος από αδέκαρος μεταλλωρύχος που μεγαλώνει μόνος του το γιο του, μετατρέπεται σε μεγιστάνας του πετρελαίου.

Η καλύτερη ταινία του 21ου αιώνα, μέχρι στιγμής

Αυτή είναι η 5η ταινία του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Πολ Τόμας Άντερσον (Punch-Drunk Love, Magnolia, Boogie Nights, Hard Eight). Το σενάριο του Άντερσον βασίζεται στο κλασικό μυθιστόρημα του Άπτον Σινκλέρ «Oil!», που είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις το 1920.

Αναρωτιέσαι ακόμα γιατί η ταινία αυτή βρέθηκε στην πρώτη θέση της λίστας του Guardian με τις καλύτερες ταινίες του 21ου αιώνα;

What's Next