Κρίση πανικού: Τι να μην κάνεις για να βοηθήσεις κάποιον που τη βιώνει

Μια κατάσταση σχεδόν τρομακτική.
Ear cuff, ό,τι πιο in fashion σε σκουλαρίκι για φέτος τον χειμώνα

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Είναι γεγονός πως αν δεν έχεις περάσει ποτέ τη φρίκη των κρίσεων πανικού, δεν μπορείς να καταλάβεις τι ακριβώς βιώνει κάποιος στην κατάσταση αυτή.

Συνήθως σου φαίνεται υπερβολικό ή και παράλογο, όμως η αλήθεια είναι πως είναι πιο δύσκολο από όσο μπορείς να φανταστείς. Έχοντας αυτό κατά νου, προσπάθησε να συμμεριστείς το πρόβλημα του ατόμου που υποφέρει δίπλα σου ή ακόμα καλύτερα, μάθε πώς μπορείς να τον βοηθήσεις.

Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα από όσα θα διαβάσεις αφορούν στο τι δεν πρέπει να κάνεις και να πεις την ώρα εκείνη. Ακόμα και αυτό είναι σίγουρο πως θα βοηθήσει πολύ.

Μην αγχωθείς

Ο άνθρωπος που βρίσκεται εν μέσω κρίσης, νιώθει πως θα γίνει κάτι κακό, έχει ταχυκαρδία και εφιδρώσεις που τον κάνουν να πιστεύει πως κινδυνεύει ακόμα και η ζωή του.

Προσπάθησε να είσαι ψύχραιμη και με ήρεμο τρόπο να τον βεβαιώσεις πως σύντομα όλο αυτό θα περάσει και θα νιώσει καλύτερα.

Μπορείς να του υπενθυμίσεις πως έτσι ένιωθε και την προηγούμενη φορά και στη πραγματικότητα δεν συνέβη τίποτα κακό. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταλάβει πως ανησυχείς καθώς η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Κρίση πανικού: Τι να μην κάνεις για να βοηθήσεις κάποιον που τη βιώνει

Μην τον κατηγορήσεις

Μπορεί να γνωρίζεις τον λόγο για τον οποίο υποφέρει από κρίσεις πανικού -τουλάχιστον έτσι να πιστεύεις- όμως δεν είναι η ώρα να του υπενθυμίσεις τα λάθη ή τα άγχη της ζωής του.

Αφού ηρεμήσει καλό θα ήταν να τον συμβουλέψεις πως πρέπει να δει έναν ψυχολόγο ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί τις κρίσεις, πάντα όμως αφού έχει περάσει η δύσκολη στιγμή.

Προσπάθησε να τον κάνεις να ξεχαστεί

Εκεί είναι το μυστικό. Προσπάθησε να του μιλήσεις ήρεμα για κάτι όμορφο, να του δημιουργήσεις ωραίες εικόνες ή κάτι που θα τον χαλαρώσει. Η ηρεμία και η αίσθηση πως όλα είναι φυσιολογικά θα είναι για το ταραγμένο μυαλό του βάλσαμο εκείνη την ώρα.

Και μην ξεχνάς:

Οι κρίσεις πανικού διαφέρουν από άτομο σε άτομο, το κοινό που έχουν όμως είναι ότι διαρκούν λιγότερο από τριάντα λεπτά. Μείνε δίπλα στο άτομο που εκείνη τη στιγμή υποφέρει.

Εσύ μπορεί να μην το καταλαβαίνεις, όμως η αλήθεια είναι πως περνά πολύ δύσκολα.