Άγχος, αϋπνία και εξάντληση: Τα σωτήρια tips για να σε πάρει εύκολα ο ύπνος

Για να μάθεις να κοιμάσαι σαν πουλάκι...
Άγχος, αϋπνία και εξάντληση: Τα σωτήρια tips για να σε πάρει εύκολα ο ύπνος

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Υπάρχουν κάποιες περίοδοι στη ζωή κάθε γυναίκας που ο ύπνος δεν έρχεται όσο εύκολα συνήθιζε. Και οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί.

Συνήθως το άγχος και η κακή ψυχολογία είναι οι παράγοντες που ευνοούν όσο τίποτα την αϋπνία.

Ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη περίπτωση, όμως, μπορείς να πολεμήσεις για τον ύπνο σου με μικρά tips που έχουν αποδειχτεί κάτι περισσότερο από σωτήρια!

Προσοχή σε τσάι και αναψυκτικά

Η κατανάλωση καφεΐνης -η οποία εκτός από τον καφέ βρίσκεται και στο τσάι και τα αναψυκτικά- πρέπει να αποφεύγονται για όλο το διάστημα που είμαστε αντιμέτωπες από αυτό το πρόβλημα και όχι μόνο τις απογευματινές –  βραδινές ώρες.

Άγχος, αϋπνία και εξάντληση: Τα σωτήρια tips για να σε πάρει εύκολα ο ύπνος

«Ναι» στα ροφήματα με μέλι

Υπάρχουν ροφήματα όπως το χαμομήλι, το γάλα αμυγδάλου και το τσάι βαλεριάνας, που είναι ιδανικά για να σου χαρίσουν τον ποιοτικό ύπνο που χρειάζεσαι.

Κι αυτό διότι έχουν την ιδιότητα να απελευθερώνουν την σεροτονίνη, την ορμόνη που φέρνει υπνηλία. Αν σε όλα αυτά προσθέσεις και μια κουταλιά μέλι, αυξάνεις πολύ τις πιθανότητες να έχεις έναν χορταστικό ύπνο.

Όχι στα social media, ναι σε ένα βιβλίο

Μπορεί να συνηθίζουμε να χαζεύουμε στα timelines μας λίγο πριν κοιμηθούμε, όμως αυτό δεν ενδείκνυται για τις νύχτες που είναι λίγο πιο… δύσκολες.

Ο φωτισμός της οθόνης μας κρατά σε εγρήγορση χωρίς να μας αφήνει να χαλαρώσουμε και να αποκοιμηθούμε. Αντιθέτως, το διάβασμα ενός χαλαρωτικού βιβλίου είναι ό,τι πρέπει για να ηρεμήσουμε και να νυστάξουμε.

Άγχος, αϋπνία και εξάντληση: Τα σωτήρια tips για να σε πάρει εύκολα ο ύπνος

Μπλόκαρε τις αρνητικές σκέψεις

Είναι δύσκολο. Είναι πολύ λογικό το μυαλό λίγο πριν τον ύπνο να πηγαίνει σε πράγματα που δεν μας επιτρέπουν να χαλαρώσουμε. Συνήθως οι σκέψεις μας οδηγούν σε άγχος και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Προσπαθήστε να κάνετε ωραίες σκέψεις και να φαντάζεστε εικόνες και ανθρώπους που σας ηρεμούν.

Οι ήχοι του ύπνου

Το youtube είναι γεμάτο χαλαρωτικούς και καταπραΰντικούς ήχους που βοηθάν στον ήρεμο ύπνο. Βρείτε τον ήχο που σας αρέσει και νιώθετε πως βοηθάει και ακούστε μερικά λεπτά.

Αν δεν βοηθήσει τίποτα από τα παραπάνω, επιδοθείτε σε μια δραστηριότητα που θα σας κουράσει. Μπορείτε να πλύνετε τα πιάτα ή να κάνετε μια μάσκα ομορφιάς για να ξεχαστείτε και η δεύτερη προσπάθεια θα είναι σίγουρα καλύτερη.