Υπναγωγικός σπασμός: Γιατί βιώνουμε την τρομακτική αίσθηση της πτώσης λίγο πριν μας πάρει ο ύπνος;

Τι είναι και πού οφείλεται.
Detox λίγο πριν τα Χριστούγεννα: Κάν' το σωστά και φάε παραπάνω μέσα στις γιορτές

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Σε όλες μας έχει τύχει κατά τη διάρκεια του ύπνου μας, να πεταχτούμε νιώθοντας πως είδαμε στον ύπνο μας ότι πέφτουμε στο κενό.

Η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για όνειρο, αλλά για ένα μυστήριο φαινόμενο που συμβαίνει περίπου στο 70% των ανθρώπων και συνοδεύεται από ακούσιους μυϊκούς σπασμούς. Συνήθως λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της μετάβασης από το στάδιο της συνειδητότητας, στο πρώτο στάδιο του ύπνου.

Αποτελεί ένα από τα μεγάλα μυστήρια του ανθρώπινου σώματος, καθώς δεν μπορεί να εξακριβωθεί η αιτία που το προκαλεί, ωστόσο υπάρχουν καταστάσεις πριν από τον ύπνο μας που μπορεί να το πυροδοτήσουν.

Σε αυτήν την κατηγορία βρίσκουμε την κατανάλωση καφεΐνης, τη σωματική άσκηση λίγη ώρα πριν από τον ύπνο αλλά και το έντονο στρες, πράγματα που αποδεδειγμένα μπορούν να προκαλέσουν μυϊκό νυχτερινό σπασμό.

Υπναγωγικός σπασμός: Γιατί βιώνουμε την τρομακτική αίσθηση της πτώσης λίγο πριν μας πάρει ο ύπνος;

Οπότε είναι και πιο πολλές πιθανότητες να βιώσουμε αυτή τη τρομαχτική «πτώση».

Υπάρχουν επίσης έρευνες που δείχνουν πως ο υπναγωγικός σπασμός είναι πιο πιθανός στα άτομα που καταναλώνουν εσκιταλοπράμη, ουσία που χορηγείται για την καταπολέμηση της κατάθλιψης. Θεωρίες που δεν έχουν εξακριβωθεί αναφέρουν πως ίσως ο ανθρώπινος εγκέφαλος, κατανοεί την πλήρη χαλάρωση των νεύρων που προκαλεί ο ύπνος, σαν πτώση, όποτε μας προειδοποιεί να αντιδράσουμε προκαλώντας μας σπασμούς.

Μια άλλη θεωρία, αναφέρει πως οι σπασμοί είναι αναγκαίοι εκείνη την ώρα για το νευρικό μας σύστημα καθώς περνάμε από ενεργή κατάσταση σε ανενεργή.

Όποια και αν είναι η αλήθεια, αφού πια ξέρουμε τι το επιδεινώνει, είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να καταφέρουμε να απαλλαγούμε επιτέλους από αυτήν την τρομαχτική αίσθηση.