Η δολοφονία που αποκάλυψε το μυστικό της υπεραθλήτριας των 18 παγκόσμιων ρεκόρ

Μια από τις κορυφαίες αθλήτριες της ιστορίας, με 18 παγκόσμια ρεκόρ και αναρίθμητα μετάλλια στο παλμαρέ της
Η δολοφονία που αποκάλυψε το μυστικό της υπεραθλήτριας των 18 παγκόσμιων ρεκόρ

Ήταν μία από τις απόπειρες ληστείας που συμβαίνουν κατά κόρον από αρχάρια κλεφτρόνια που αναζητούν μια εύκολη «μπάζα» στις ΗΠΑ. Το θύμα θεωρητικά εύκολο, μια 69χρονη γυναίκα, στο parking ενός πολυκαταστήματος, στο Κλίβελαντ.

Ο ένας από τους δύο δράστες έτεινε το 38αρι περίστροφο, ζητώντας λεία. Η γυναίκα όμως δεν ήταν μια τυπική περίπτωση ηλικιωμένης που θα τρόμαζε από δύο ερασιτέχνες. Άρπαξε το πιστόλι, στην προσπάθεια της να ακινητοποιήσει το δράστη. Το όπλο ωστόσο εκπυρσοκρότησε και η σφαίρα καρφώθηκε στο στομάχι της.

Οι δυο άνδρες έτρεξαν πανικόβλητοι, δεν έψαξαν καν τις τσέπες της. Η διακομιδή στο νοσοκομείο καθυστέρησε και η 69χρονη υπέκυψε στο τραύμα της στο χειρουργικό κρεβάτι. Η ιστορία θα είχε περάσει στα ψιλά των ειδήσεων στο Οχάιο αν δεν προέκυπτε κάτι τελείως αλλόκοτο κατά τη νεκροψία.

Η γυναίκα ήταν από τις πιο διάσημες τις πόλεις, αλλά δεν ήταν ακριβώς… γυναίκα. Λόγω μιας κυτταρικής μετάλλαξης διέθετε χρωμοσώματα και των δύο φύλλων (ΧΧ κ’ ΧΥ). Επιπλέον δεν είχε θηλυκά αναπαραγωγικά όργανα, αλλά ένα μη λειτουργικό ανεπτυγμένο πέος. Στο φάκελο της εξέτασής της οι γιατροί τη δήλωσαν ως «ερμαφρόδιτη σπάνια ιατρική κατάσταση, όπου συνυπάρχουν γυναικεία και αντρικά σεξουαλικά όργανα».

Το μεγάλο μυστικό της θρυλικής Στέλλα Γουόλς είχε αποκαλυφθεί μετά θάνατον. Μια από τις κορυφαίες αθλήτριες της ιστορίας, με 18 παγκόσμια ρεκόρ και αναρίθμητα μετάλλια στο παλμαρέ της, προσπαθούσε σε όλη τη ζωή της να αποκρύψει τη φύση της.

Έτρεχε όλες τις αποστάσεις, από 50 γιάρδες έως 400 μέτρα, αλλά ήταν τέτοια τα τα προσόντά της που της επέτρεπαν να διαπρέπει παράλληλα στο μήκος και το δίσκο. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1930 πήρε τρία χρυσά (60, 100 και 200 μέτρα), ενώ την ίδια χρονιά κατέθεσε αίτημα χορήγησης της αμερικανικής υπηκοότητας.

Στους Ολυμπιακούς του 1932 ωστόσο κατέβηκε ξανά υπό το έμβλημα της μητρικής χώρας της. Πήρε το χρυσό στα 100 μ. ισοφαρίζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ, ενώ την ίδια ημέρα αναδείχτηκε 6η στο δίσκο! Το Σεπτέμβρη του 1933 έσπασε δύο παγκόσμια ρεκόρ μέσα σε μία ημέρα, κάνοντας 7,4’’ στα 60 μ. και 11,8’’ στα 100 μ.

Η φήμη της σε Πολωνία και ΗΠΑ είχε εξαπλωθεί ως ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο στο χώρο του αθλητισμού. Οι εφημερίδες έκαναν λόγο για την «ιπτάμενη του Κλίβελαντ» και τη «Βασίλισσσα των σπριντ». Ο τοπικός Τύπος είχε αναφέρει πώς ότι ήταν για το Baseball ο Μπέιμπ Ρουθ ήταν κι εκείνη για το γυναικείο στίβο.

Η δολοφονία που αποκάλυψε το μυστικό της υπεραθλήτριας των 18 παγκόσμιων ρεκόρ

Στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου του 1936 πάντως αποδείχτηκε ότι η Γουόλς δεν ήταν ανίκητη. Μια 18χρονη Αμερικανίδα, η Έλεν Στέφενς, τη νίκησε για 0,2’’ και της πήρε παράλληλα το παγκόσμιο ρεκόρ. Με αφορμή ένα πολωνικό δημοσίευμα που αμφισβητούσε τη… θηλυκότητα της Στέφενς, η πολωνική αντιπροσωπεία και η Γουόλς προσωπικά, κατέθεσαν ένσταση, ζητώντας την εξέταση του φύλου της Αμερικανίδας.

Η Στέφενς υποβλήθηκε σε αυτή την εξευτελιστική διαδικασία, μόνο και μόνο για να διαπιστωθεί ότι ήταν όντως γυναίκα. Προφανώς η Γουόλς κάτι φοβόταν και θέλοντας να ρίξει στάχτη στα μάτια, έστρεψε τους προβολείς μακριά από αυτήν.

Η αθλητική καριέρα της παρατάθηκε πέραν των φυσιολογικών ορίων, στα 35 χρόνια της έτρεχε γρηγορότερα τα 80 μέτρα απ’ ότι στα 19, ενώ στα 37 της αναδείχτηκε πρωταθλήτρια των ΗΠΑ στα 100μ., τα 200 μ. και το μήκος. Κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ και δεν θα συνέβαινε για τα επόμενα 50 χρόνια. Κατέκτησε οχτώ σερί φορές χρονιές το χρυσό στο μήκος και 11 συνολικά, την τελευταία όταν ήταν 40 ετών.

Το όνομα της ταυτίστηκε με το κορυφαίο φαινόμενο στην ιστορία του γυναικείου αθλητισμού. Όταν το γυναικείο πένταθλο εισήχθη στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ, κατέκτησε για πέντε σερί χρονιές το χρυσό, έστω και αν την τελευταία ήταν 43 ετών.

What's Next