Η παιδική και άκρως εκνευριστική συνήθεια που σε οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον χωρισμό

Από εκεί που δεν το περιμένεις.
Η παιδική και άκρως εκνευριστική συνήθεια που σε οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον χωρισμό

Της Μάρως Καρούση 

Οι λόγοι που οδηγούνται τα ζευγάρια σε χωρισμό πάντα ποικίλουν ανάλογα με το πώς έχουν ζήσει, του τι έχουν περάσει και τι θα μπορούσε να τους φτάσει στα όρια τους και κατ’ επέκταση να τους χωρίσει.

Η αλήθεια είναι, όμως, πως σε έναν έντονο τσακωμό δεν μπορείς να φιλτράρεις και να σκεφτείς σωστά τα λόγια που πρέπει να πεις, με αποτέλεσμα να λες διάφορα που μόνο χειρότερη κάνουν την κατάσταση.

Παραδόξως, τίποτα από αυτά που θα πεις δεν θα οδηγήσουν την σχέση σου στο τέρμα της. Σύμφωνα με νέα μελέτη, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό που βάζει σε κίνδυνο τη σχέση σου, περισσότερο ίσως από ό,τι θα πίστευες ποτέ.

Ποιο είναι αυτό;

Πρόκειται για την παιδική μας συνήθεια να… σωπαίνουμε -να μην μας παίρνουν λέξη δηλαδή!- μόλις νευριάζουμε με κάτι. Το «παιχνίδι της σιωπής» σα να λέμε.

Όπως φαίνεται, όταν ένας από τους δύο δεν θέλει να μιλήσει και να έρθει σε αντιπαράθεση με τον σύντροφό του, τότε σταματάει να μιλάει και κατ’ επέκταση να ακούει τον άλλο, κρατώντας μια παθητική και άκρως αμυντική στάση στα πάντα.

Στόχος αυτής της συμπεριφοράς με λίγα λόγια, είναι να σπάσουν τα νεύρα του αγαπημένου τους, να απαιτήσουν να γίνει το δικό τους, να επικρατήσει η δική τους άποψη και να αποσυρθεί και παραιτηθεί ο άλλος.

Αποτέλεσμα, όμως, αυτής της συμπεριφοράς, αποδεικνύεται πως είναι το αυξημένο στρες, η αύξηση των ποσοστών κατάθλιψης και τέλος… το τέλος αυτών των σχέσεων, αφού ακόμα και αν διαφωνείς και τσακώνεσαι, πρέπει να μιλήσεις και να επιχειρηματολογήσεις για τα όσα σας χωρίζουν.

Με το να μένεις παθητική και αμίλητη, δείχνεις πως δεν έχεις καμία διάθεση για να διορθωθεί το οτιδήποτε.

Και όπως φαίνεται, δεν θα διορθωθεί.