2 αστυνομικά βιβλία που πρέπει να πάρεις μαζί στις διακοπές σου

Δεν θα τα αφήνεις απ' τα χέρια σου.
2 αστυνομικά βιβλία που πρέπει να πάρεις μαζί στις διακοπές σου

Είναι… μυστήριο ανεξήγητο και αδιερεύνητο αλλά όπως και να έχει δεδομένο: το καλοκαίρι και το άραγμα στην παραλία ταιριάζει με τα αστυνομικά βιβλία.

Ίσως επειδή η καλοκαιρινή ραστώνη και η χαλαρότητα που υπάρχει «σπάει» από την πολυπλοκότητα μιας ιστορίας μυστηρίου και αυτό δημιουργεί μια γοητευτική αντίφαση στο υποσυνείδητό μας. Ίσως επειδή το γεγονός ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τις έγνοιες μας ωθεί στο να «αγχωθούμε» τεχνητά μέσω ενός ξένου χαρακτήρα.
Όπως και να έχει δεν υπάρχει καλύτερη περίοδος από το να διαβάσεις ένα αστυνομικό βιβλίο από το καλοκαίρι.

Και επειδή το καλοκαίρι πλησιάζει και μαζί του και τα αράγματα στην παραλία, ακολουθούν 2 αστυνομικά που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσεις αυτό το καλοκαίρι:

«Ρεβέκα» της Δάφνη Ντι Μοριέ

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα μιας πολύ σημαντικής συγγραφέως, το «Ρεβέκα» της Δάφνη Ντι Μοριέ είναι μια κατάβαση στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση και το «δέσιμο» της αγάπης αλλά ταυτόχρονα είναι και μια επιβλητική ιστορία μυστηρίου.

2 αστυνομικά βιβλία που πρέπει να πάρεις μαζί στις διακοπές σου

Η Ντι Μοριέ, συγγραφέας και των «Πουλιών» που έκανε ταινία ο Χίτσκοκ, δημιουργεί ένα έργο που επίσης ενέπνευσε τον μεγάλο Χίτσκοκ για την ομώνυμη ταινία. Με έναν βαθύ ρομαντισμό, γεμάτο αφέλεια και προσδοκίες, να καθορίζει την ιστορία, το «Ρεβέκα» είναι υπόδειγμα κλιμάκωσης έντασης και ένα από τα καλύτερα βιβλία αστυνομικού μυστηρίου που γράφτηκαν ποτέ.

Η ιστορία στήνεται γύρω από ένα παράξενο ερωτικό τρίγωνο: ο μοναχικός αριστοκράτης, η αφελής νεαρή σύζυγός του και η μυθική, νεκρή πρώτη γυναίκα του, η Ρεβέκα που «στοιχειώνει» την ζωή τους και την σχέση τους.

Η απομονωμένη έπαυλη που αρχικά μοιάζει ονειρική μετατρέπεται σιγά σιγά σε μια εφιαλτική κατάσταση και ενώ η εκνευριστική και τρομακτική υπηρέτρια που αναπολεί την προηγούμενη κυρία της θα κάνει ψυχολογικό πόλεμο στην τωρινή, ανατριχιαστικές ατάκες θα γράψουν ιστορία: «Να θυμάσαι ότι ποτέ κανείς δεν νίκησε την Ρεβέκα, ούτε άντρας, ούτε γυναίκα. Μόνο η θάλασσα…».

«Το κορίτσι που εξαφανίστηκε» της Τζίλιαν Φλιν

Η τελευταία και πιο σύγχρονη πρόταση της λίστας αποτελεί ένα μοντέρνο βιβλίο και μπορεί η παρουσία του ανάμεσα σε τόσο κλασικούς τίτλους να μοιάζει αναντίστοιχη αλλά δεν είναι: «το κορίτσι που εξαφανίστηκε» είναι ήδη κλασικό.

2 αστυνομικά βιβλία που πρέπει να πάρεις μαζί στις διακοπές σου

Το βιβλίο πάνω στο οποίο βασίστηκε η ομώνυμη ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ, εξίσου αριστουργηματική και εντελώς πιστή στην ατμόσφαιρα και το μυστήριο του βιβλίου, η ιστορία της Φλιν αποτελεί μια σπουδή πάνω στις ερωτικές σχέσεις, τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα του γάμου, την τρομακτική φύση της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης και το μεγαλύτερο μυστήριο από όλα: την αγάπη και το πως την διαχειρίζονται τα θύματά της.

Φυσικά, θα είναι λάθος να δοθεί η εντύπωση πως «το κορίτσι που εξαφανίστηκε» είναι ένα κυνικό (μεν) ρομάντζο (δε): πρόκειται για αστυνομική λογοτεχνία στα καλύτερά της, με μια πρωτοποριακή και πανέξυπνα δομημένη πλοκή να το συνοδεύει, ένα από τα καλύτερα βιβλία του είδους που γράφτηκαν μέσα στον 21ο αιώνα και -όπως αναφέρθηκε ήδη- κλασικό πριν καν παλιώσει…

What's Next