Δεν είσαι αυτή που νομίζεις: Τρία σοκαριστικά ευρήματα για την ανθρώπινη φύση που μας αφήνουν άφωνες

Με τη σφραγίδα των επιστημόνων.
Δεν είσαι αυτή που νομίζεις: Τρία σοκαριστικά ευρήματα για την ανθρώπινη φύση που μας αφήνουν άφωνες

Της Μάρως Καρούση 

Το ότι ο ανθρώπινος νους είναι κάτι που δεν θα σταματήσει ποτέ να μας εκπλήσσει, είναι αδιαμφισβήτητο χωρίς περιθώρια αμφιβολίας.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι έρευνες που αφορούν σε αυτόν δεν σταματούν ποτέ και κατ’ επέκταση, τα ευρήματα είναι ολοένα και περισσότερο ενδιαφέροντα.

Ποια είναι τα νέα και καινοτόμα ευρήματα των ψυχολόγων, που θα σε κάνουν ενδεχομένως να αντιληφθείς λίγο καλύτερα την ανθρώπινη φύση;

Δεν είσαι τόσο καλός άνθρωπος όσο πιστεύεις

Μπορεί να νομίζεις πως βοηθάς πάρα πολύ τον συνάνθρωπό σου και ότι κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου για να προσφέρεις, όμως έρευνα στο πανεπιστήμιο του Ivy League αποκάλυψε την εξής ειρωνεία: Όλοι οι φοιτητές που ξεκίνησαν να προετοιμάζουν την διάλεξή τους με θέμα την γνωστή ιστορία της Βίβλου για τον Καλό Σαμαρείτη, προσπάθησαν με κάθε μέσο να… υποβαθμίσουν τους συνεργάτες τους.

Οπότε για ποιον ακριβώς Καλό Σαμαρείτη μιλάμε ακριβώς;

Το 1⁄3 των ανθρωποκτονιών λαμβάνουν χώρα λόγω απιστίας

Σε μια έρευνα κατά την οποία εξετάστηκαν χιλιάδες ανθρωποκτονίες στην Αμερική, φάνηκε πως ένα ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό των δολοφονιών, προέκυψαν λόγω του ότι ο ένας σύντροφος, έπιασε τον άλλο να απιστεί.

Όσο περισσότερο πληρώνεσαι για κάτι που δεν θες, τόσο λιγότερο σου αρέσει

Εκεί που πίστευες ότι οι άνθρωποι μπορούν να εξισορροπήσουν το να κάνουν μια εργασία που δεν τους αρέσει, με το ένα μεγάλο χρηματικό ποσό ως αμοιβή, έρχεται νέα έρευνα να σε διαψεύσει πανηγυρικά.

Κι αυτό διότι όπως αποδείχτηκε, όσο περισσότερα χρήματα δόθηκαν στους συμμετέχοντες για να κάνουν κάτι που δεν τους άρεσε, με τόσο λιγότερη όρεξη και πιο απαξιωτικά το έκαναν.