Burnout | To ψυχολογικό σύνδρομο που είναι πιο σοβαρό από όσο νομίζεις

Και ποια είναι τα συμπτώματά του.
Η κίνηση των 4 δευτερολέπτων που σου εξασφαλίζει εύκολο, άνετο και ξεκούραστο ύπνο
Unsplash

Δεν είναι μυστικό πως εν έτει 2021, η ζωή μας καθορίζεται από το άγχος και η καθημερινότητα μας «πνίγεται» μέσα σε αυτό. Αυτό λοιπόν, αργά ή γρήγορα, θα έπαιρνε την μορφή της ψυχολογικής πίεσης και θα λειτουργούσε κατασταλτικά για τον οργανισμό μας.

Στην αρχή το βαφτίζαμε απλώς άγχος ή και αγχώδη διαταραχή, όμως πλέον έχει επίσημη επιστημονική ονομασία και λέγεται Burnout.

Τι είναι αυτό;

Το Burnout είναι αυτό που παθαίνει ο οργανισμός μας από το συνεχές άγχος της εργασίας μας και της μηδαμινής ξεκούρασης από αυτή. Η υπερβολική δουλειά λοιπόν μπορεί να οδηγήσει σε αυτό το ψυχολογικό σύνδρομο, το οποίο μπορεί πλέον και να διαγνωσθεί από ψυχολόγους και ψυχιάτρους.

Πώς μπορείς να καταλάβεις ότι το Burnout σου χτύπησε την πόρτα;

Για αρχή αυτό που θα αντιληφθείς αμέσως, είναι το αίσθημα της εξόντωσης και της εξάντλησης, κάτι που ίσως δεν σου τραβήξει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον γιατί πλέον θεωρείται σύνηθες.

Burnout | To ψυχολογικό σύνδρομο που είναι πιο σοβαρό από όσο νομίζεις
Όταν όμως συμβαίνει με μεγάλη συχνότητα και διάρκεια, τότε όχι, δεν είναι σύνηθες.

Το επόμενο στάδιο είναι, από εκεί που ήσουν στην απόλυτη εγρήγορση όσον αφορά στην εργασία σου, πλέον δεν θέλεις να κάνεις τίποτα σχετικά με αυτή, πιθανότατα, να μην σου αρέσει καν πλέον αυτό που κάνεις.

Τέλος, θα καταλάβεις ότι βαδίζεις στα μονοπάτια του Βurnout όταν, η απόδοσή σου αρχίζει και μειώνεται αισθητά. Από εκεί δηλαδή που έκανες δέκα πράγματα στην δουλειά σου, κάνεις τα μισά και αυτά με πολύ προσπάθεια.

Τότε ακριβώς είναι η στιγμή, που πρέπει να χτυπήσεις την πόρτα ενός ειδικού και να ζητήσεις την βοήθειά του.