Θερμίδες και κιλά: Πόσες και τι είδους θερμίδες πρέπει να κάψεις για να χάσεις βάρος

Τα λάθη που σε εμποδίζουν να χάσεις κιλά.
Θερμίδες και κιλά: Πόσες και τι είδους θερμίδες πρέπει να κάψεις για να χάσεις βάρος

Η μέτρηση των θερμίδων θεωρείται ένας από τους βασικούς παράγοντες που βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Οι θερμίδες είναι μια μονάδα μέτρησης για την ενέργεια που αποκτούμε όταν τα τρόφιμα διασπώνται σε ενέργεια για το σώμα μας.

Το σώμα μας λοιπόν αποκτά συγκεκριμένες ποσότητες θερμικής ενέργειας από τους εξής διαφορετικούς τύπους: 4 θερμίδες από υδατάνθρακες, 4 θερμίδες από πρωτεΐνες, 9 θερμίδες από λίπος και 7 θερμίδες από το αλκοόλ.

Αν τρώμε περισσότερες θερμίδες από όσες κάψουμε, τότε ναι θα κερδίσουμε βάρος. Αλλά αυτή η λογική μπορεί να αποτύχει καθώς οι παράγοντες ποικίλουν.

Πόσες θερμίδες χρειάζεσαι;

Προκειμένου να γνωρίζετε πόσες θερμίδες πρέπει να κάψετε, πρέπει να ξέρετε πόσες θερμίδες χρειάζεστε πραγματικά. Αυτό καθορίζεται από τον δικό σας μεταβολικό ρυθμό.

Δεν γνωρίζετε πραγματικά πόσες θερμίδες παίρνετε από το φαγητό

Η ποσότητα ινών και πρωτεϊνών που λαμβάνετε, αλλάζουν την ποσότητα των θερμίδων που παίρνουμε από τα τρόφιμα. Κάθε τρόφιμο αναλύεται διαφορετικά και μερικά από αυτά δεν μεταβολίζονται καθόλου.

Θερμίδες και κιλά: Πόσες και τι είδους θερμίδες πρέπει να κάψεις για να χάσεις βάρος

Η άσκηση ΔΕΝ καίει όλες τις θερμίδες

Όταν μας λένε να μετρήσoυμε τις θερμίδες, η πρώτη μας σκέψη είναι πως όσες και να φάμε, αν κάνουμε άσκηση, θα τις «κάψουμε».

Αυτό είναι παράλληλα αλήθεια και ψέμα. Ναι, θα κάψετε θερμίδες κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά μπορεί η ποσότητα να μην ισοδυναμεί με το πόσες λάβατε.

Το βασικότερο ζήτημα με την καταμέτρηση θερμίδων είναι ότι δεν λαμβάνουμε υπόψη το από πού προέρχονται αυτές και πώς τις χρησιμοποιεί ο καθένας

Για παράδειγμα, σκεφτείτε τη διατροφική διαφορά ανάμεσα σε ένα μπολ με πλιγούρι και μια χούφτα τσιπς.

Το πλιγούρι βρώμης περιέχει ίνες, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που το σώμα σας «σπάει» και στέλνει στα απαραίτητα όργανα και λειτουργίες στο σώμα.

Τα πατατάκια έχουν κενές θερμίδες με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και νάτριο αλλά μικρή θρεπτική αξία.

Ωστόσο έχουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες.