Πώς να «θεραπεύσεις» κάθε είδους ψυχικό πόνο με μια κίνηση

Η ανθρώπινη επαφή στην κορυφή της ίασης.
Κεφάλαιο «άγχος»: 4 +1 τρόποι διαφυγής για να αισθανθείς καλύτερα

Της Μάρως Καρούση 

Την σημερινή εποχή, όπου οι άνθρωποι είναι αρκετά απομακρυσμένοι και δύσκολα πλέον συνδέονται ψυχικά, μια αγκαλιά από ένα αγαπημένο σου πρόσωπο, μπορεί να κάνει κάθε πόνο να ξεχαστεί.

Η επιστήμη έχει δείξει ανά τα χρόνια πόσο σημαντική είναι η ανθρώπινη επαφή για την ανάπτυξη των παιδιών, αφού τα βοηθά να αναπτύξουν έναν ισχυρό δεσμό με τα μέλη της οικογένειάς τους καθώς και να λάβουν τη διαβεβαίωση ότι τα πάντα γύρω τους, είναι ασφαλή.

Μία από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας μας, προκύπτει μέσω της αφής που αποτελεί ενός είδους διεθνή γλώσσα.

Η αφή δεν είναι σημαντική όμως μόνο για τα μωρά ή τα παιδιά. Οι ενήλικες χρειάζονται εξίσου το αίσθημα αυτό, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση του πόνου, στη δημιουργία μιας πιο ισορροπημένης προσωπικότητας, στην άνεση, στην ανακούφιση του στρες και σε πολλά άλλα.

Για πολλούς από εμάς, είναι κάτι ενστικτώδες αφού αν δούμε κάποιον που αγαπάμε να είναι αναστατωμένος ή στεναχωρημένος, η πρώτη μας κίνηση είναι να του δώσουμε μια αγκαλιά ή απλά να αγγίξουμε το χέρι του.

Πώς να «θεραπεύσεις» κάθε είδους ψυχικό πόνο με μια κίνηση

Η αίσθηση της αφής είναι μία από τις πρώτες που πρέπει να αναπτυχθεί. Το 2013, κυκλοφόρησε μια μελέτη που υποστήριξε πως τα έμβρυα αρχίζουν να προετοιμάζονται για την αίσθηση της αφής και πως αυτή ήταν ένας ενστικτώδης τρόπος για να αναπτυχθεί ο εγκέφαλος για να προετοιμαστεί για κοινωνική αλληλεπίδραση, αυτοθεραπεία και διατροφή.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η αφή σήμερα αντιμετωπίζεται με τόση καχυποψία. Είναι ανθρώπινο ένστικτο να θέλουμε να δείχνουμε φυσική σύνδεση, ευτυχία, άνεση και υποστήριξη στους φίλους και την οικογένειά μας.

Το ευρύ φάσμα των πλεονεκτημάτων υπερβαίνει τα σημαντικότερα θεραπευτικά οφέλη και περιλαμβάνει τη μείωση του άγχους, του στρες, της πιθανότητας κατάθλιψης και της υψηλής αρτηριακής πίεσης και μπορεί να ενθαρρύνει κάποιον να αισθάνεται θετικός για τον εαυτό του και τη ζωή γενικά.

Τώρα έχεις ακόμα έναν λόγο να αγκαλιάζεις τους αγαπημένους σου.