Ποια λιπαρά μπορείς να καταναλώνεις άφοβα και ποια πρέπει να αποφεύγεις δια ροπάλου

Δες σε ποια κατηγορία ανήκουν τα τρόφιμα που καταναλώνεις.
Ποια λιπαρά μπορείς να καταναλώνεις άφοβα και ποια πρέπει να αποφεύγεις δια ροπάλου

Της Μάρως Καρούσση

Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το λίπος μπορεί να είναι υπεύθυνο για την αύξηση του σωματικού βάρους, τις καρδιακές παθήσεις και τις αμέτρητες χρόνιες και εκφυλιστικές ασθένειες. Άποψη που δεν είναι απόλυτα λάθος.

Αυτό που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας, όμως, είναι ότι το «κλειδί» στην επιτυχία βρίσκεται στην υγιεινή αξία των λιπών που τρώμε, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν έως και τέσσερα διαφορετικά είδη λιπαρών, καθένα με τη δική του διατροφική αξία.

Κάθε τύπος λίπους έχει διαφορετική δομή άνθρακα. Ποικίλλει, δηλαδή, σε μήκος, μέγεθος αλυσίδας και δεσμούς. Όλα αυτά καθορίζουν πώς αυτά τα λίπη αντιδρούν σε καταστάσεις όπως το μαγείρεμα καθώς και το πώς επηρεάζουν το σώμα όταν τα φάμε.

Για να καταλάβουμε λίγο καλύτερα ποια λιπαρά θα απολαύσουμε χωρίς τύψεις και ποια πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε, πάμε να δούμε τη διαφορά μεταξύ υγιεινού και ανθυγιεινού λίπους.

Μονοακόερεστα λιπαρά

Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, γνωστά και ως MUFAs, είναι ένα είδος λίπους που το σώμα είναι ικανό να παράγει από μόνο του.

Αυτά τα λιπαρά οξέα ανταποκρίνονται στην κατανάλωση υδατανθράκων και μπορούμε να τα λάβουμε από το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τα κάσιους, τους ηλιόσπορους, τα αυγά, τα αμύγδαλα και το χοιρινό.

Ποια λιπαρά μπορείς να καταναλώνεις άφοβα και ποια πρέπει να αποφεύγεις δια ροπάλου

Πολυακόρεστα λιπαρά

Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, γνωστά και απλά ως PUFA, είναι ένα είδος λίπους με πολλαπλούς διπλούς δεσμούς, που βρίσκονται τόσο σε φυτικές όσο και σε ζωικές πηγές. Ο οργανισμός δεν τα δημιουργεί από μόνος του και ως εκ τούτου θεωρούνται απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Τα πολυακόρεστα λίπη είναι κυρίως ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, οξειδώνονται με την έκθεση του αέρα και ως εκ τούτου καταστρέφονται ταχύτερα από τα μονοακόρεστα λίπη. Θα τα βρεις στον σολομό, στις σαρδέλες, στις γαρίδες, στη σόγια και στο ηλιέλαιο.

Κορεσμένα λιπαρά

Τα κορεσμένα λιπαρά έχουν μια δομή άνθρακα χωρίς διπλό δεσμό, καθώς τα άτομα άνθρακα περιβάλλονται από υδρογόνο. Ενώ δεν είναι τόσο υγιεινά όσο τα μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λίπη, πρέπει να τα προσθέτουμε στην διατροφή μας, απλώς με μικρότερη συχνότητα.

Αυτά κρύβονται στην κρέμα, στο βούτυρο, στο τυρί, στα κέικ και στην μαύρη σοκολάτα.

Ποια λιπαρά μπορείς να καταναλώνεις άφοβα και ποια πρέπει να αποφεύγεις δια ροπάλου

Τρανς λιπαρά

Τα τρανς λιπαρά είναι ο χειρότερος τύποι λιπαρών, αφού κρατούν για μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς να χαλάσουν, είναι συνήθως φθηνά και η γεύση τους μοναδική.

Όμως, καταναλώνοντας τα σε μεγάλη ποσότητα, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και χρόνιων ασθενειών.

Αυτά κρύβονται στην πίτσα, τα κρακεράκια, το φυτικό λίπος, τα τηγανητά, τα μπισκότα, την μαργαρίνη και το pop corn.

Τώρα ξέρεις τι (δεν) πρέπει να τρως.