Τρεις δραστηριότητες που σύμφωνα με την επιστήμη μας κάνουν εξυπνότερους

Μήπως τις κάνεις ήδη;
Τρεις δραστηριότητες που σύμφωνα με την επιστήμη μας κάνουν εξυπνότερους

Της Μάρως Καρούση

Κάθε δραστηριότητα που διεγείρει τον εγκέφαλό σου, μπορεί να βελτιώσει τη νοημοσύνη σου, ακόμη και μερικές τηλεοπτικές εκπομπές, ναι μπορούν να σε κάνουν πιο έξυπνη.

Εάν κάτι πρέπει να κρατήσουμε οπωσδήποτε, είναι πως η νοημοσύνη, η εξυπνάδα, δεν είναι κάτι σταθερό. Περίπου πριν από δύο δεκαετίες, τα περισσότερα άτομα -ακόμη και μερικοί επιστήμονες- πίστευαν ότι ο εγκέφαλος ήταν σκληρός, ενσύρματος και αμετάβλητος.

Ωστόσο, η έρευνα συνεχίζει να αποδεικνύει και να αποδεικνύει συνεχώς, ότι ο εγκέφαλος στην πραγματικότητα αλλάζει μέσω της εμπειρίας, μιας διαδικασίας γνωστή ως νευροπλαστικότητα.

Σύμφωνα λοιπόν με επιστημονικές έρευνες, υπάρχουν τρία βασικά πράγματα που μπορούν σταδιακά να αυξήσουν την αντιληπτικότητα και τον βαθμό ευφυΐας κατά πολύ και πάμε ευθύς αμέσως να τα δούμε.

Άλλωστε δεν είναι κάτι εξεζητημένο, οπότε μήπως κάτι από αυτά, το κάνεις ήδη;

Παίρνετε συνειδητές αποφάσεις

Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται σε αυτόματο πιλότο, δηλαδή, είναι στο έλεος των παρορμήσεων και της συνήθειας.
Η λειτουργία αυτή σαμποτάρει την επιτυχία των περισσότερων ανθρώπων από οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη τάση. Πάρτε τη συνήθεια να κάνετε συνειδητές αποφάσεις. Μπορείτε να ξεκινήσετε θέτοντας τις προθέσεις σας για την ημέρα, κάθε πρωί.

Πάρτε ένα βιβλίο

Εκθέτοντας τον εαυτό σας σε νέο λεξιλόγιο, ενισχύετε τη λεκτική ικανότητα, με το διάβασμα να συσχετίζεται με υψηλότερες βαθμολογίες στις δοκιμές γενικής νοημοσύνης. Η ικανότητα ανάγνωσης φαίνεται να συνδέεται με τη βελτίωση της υγείας, της εκπαίδευσης, της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και της δημιουργικότητας.

Τρεις δραστηριότητες που σύμφωνα με την επιστήμη μας κάνουν εξυπνότερους

Μάθετε μια ξένη γλώσσα

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times με τίτλο «Γιατί τα δίγλωσσα παιδιά, τείνουν να είναι πιο έξυπνα», ισχύει το εξής:  «… πολλές μελέτες δείχνουν ότι η δίγλωσση εμπειρία βελτιώνει τον εγκέφαλο, η εκτελεστική λειτουργία (που περιλαμβάνει) τον σχεδιασμό, την επίλυση προβλημάτων και εκτελώντας διάφορα άλλα διανοητικά απαιτητικά καθήκοντα».
Οι ιδιαίτερες περιοχές της γνώσης, όπου τα δίγλωσσα εμφανίζονται να έχουν πλεονέκτημα, περιλαμβάνουν τόσο την εστίαση όσο και τη διχασμένη προσοχή.