Επιστημονικά αποδεδειγμένο: Η μοναδική λέξη που πρέπει να λέμε για να είμαστε ευτυχισμένοι

Μία και μοναδική.
Επιστημονικά αποδεδειγμένο: Η μοναδική λέξη που πρέπει να λέμε για να είμαστε ευτυχισμένοι

Της Άλις Ζαχαριάδη

Πόσες φορές έχεις σκεφτεί ότι θα ευχόσουν να ήξερες το μυστικό της ευτυχίας; Το μυστικό που όλοι ψάχνουν μανιωδώς προκειμένου να εξασφαλίσουν την ηρεμία και την ευχαρίστηση στην προσωπική και κοινωνική τους ζωή;

Τα ευχάριστα νέα είναι πως η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί πως εμείς οι ίδιοι είμαστε που καθορίζουμε την ψυχολογία μας. Και τα ακόμα καλύτερα είναι πως υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο τρικ που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίζουμε κάθε δύσκολη κατάσταση θετικά, χρησιμοποιώντας μάλιστα μία και μόνο λέξη.

Μια λέξη που μας παρουσίασε ο διακεκριμένος ψυχολόγος Jeffrey Bernstein, υποστηρίζοντας πως αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να αποβάλλουμε κάθε αρνητικό συναίσθημα και το άγχος από τη ζωή μας.

Ποια είναι αυτή; Το «nevertheless» ή αλλιώς το «παρόλα αυτά». Πάρε για παράδειγμα της εξής φράση: «Έκανα ένα τεράστιο λάθος, παρόλα αυτά μπορώ ακόμα να το διορθώσω και να κάνω τα πράγματα καλύτερα».

Η λέξη -στα ελληνικά φράση- αυτή μας βοηθά να δούμε πως υπάρχει και θετική πλευρά σε οτιδήποτε άσχημο μπορεί να προκύψει, αποτελώντας ενός είδους στρατηγική για να αποβάλλουμε τον αρνητισμό και το άγχος.

«Το ‘παρόλα αυτά’ μπορεί να αλλάξει όχι απλά μια πρόταση, μα ολόκληρη της ιδιοσυγκρασία μας. Είναι πολύ σημαντικό να πεις ‘είμαι κουρασμένη, παρόλα αυτά θα το προσπαθήσω και μετά θα χαλαρώσω’. Ή ‘νομίζω πώς δεν θα πάω καλά στο τεστ, παρόλα αυτά θα αρχίσω να διαβάζω και θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ’», λέει ο ίδιος.

Και δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί του.