Η έρευνα αυτή θα σε κάνει να αγαπήσεις τον σκύλο σου ακόμα περισσότερο

Για τους τυχερούς που έχουν έναν τέτοιο φίλο στο σπίτι τους.
Η έρευνα αυτή θα σε κάνει να αγαπήσεις τον σκύλο σου ακόμα περισσότερο

Της Μάρως Καρούση

Οι περισσότεροι άνθρωποι που αγαπούν τα σκυλιά αλλά και οι ιδιοκτήτες τους, έχουν αναρωτηθεί σίγουρα κάποια στιγμή αναρωτηθεί «Πόσο πολύ με καταλαβαίνει ο σκύλος μου;».

Σίγουρα αισθάνεσαι αγάπη, αγνή και ανιδιοτελή αγάπη, αφού ένας σκύλος μπορεί να στην εκφράσει μόνο με ένα βλέμμα του, αλλά μπορεί με κάποιον τρόπο να εξακριβωθεί η όποια επικοινωνία ανάμεσα σας;

Τι συμβαίνει πραγματικά, όταν λέμε κάτι στον σκύλο μας και αυτός φαίνεται να μας ακούει σαν να έχει πλήρη συναίσθηση της κουβέντας;

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Eotvos Lorand (ELU) στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας απάντησαν σε αυτό το ερώτημα με μια πρωτοποριακή νέα μελέτη. Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι οι αγαπημένοι μας φίλοι κατανοούν τόσο το νόημα όσων λέμε, όσο και τον τόνο των λέξεων που χρησιμοποιούμε.

Με άλλα λόγια, τα σκυλιά κατανοούν τόσο το περιεχόμενο των λέξεων μας, όσο και το επιθυμητό τους νόημα.

Στη μελέτη εξετάστηκαν 13 σκύλοι από γνωστές ράτσες ή και μη. Για να δουν την εγκεφαλική δραστηριότητα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την FMRI, μια μονάδα νευροαπεικόνισης που χρησιμοποιείται σε νοσοκομεία για να παρακολουθείται η εγκεφαλική δραστηριότητα των ασθενών, φυσικά τελείως ακίνδυνη.

Οι λέξεις είναι μια ανθρώπινη εφεύρεση και σπάνια γίνονται αντιληπτές από άλλα είδη με ορισμένα βέβαια, όπως το δελφίνι bottlenose, κάνουν ορισμένους θορύβους που λειτουργούν παρόμοια. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι άλλα πλάσματα δεν μπορούν να καταλάβουν με τίποτα τι λέμε.

Όπως αποδεικνύεται, τα σκυλιά είναι εξαιρετικά ικανά να το κάνουν.

Η έρευνα αυτή θα σε κάνει να αγαπήσεις τον σκύλο σου ακόμα περισσότερο
«Ο ανθρώπινος εγκέφαλος όχι μόνο αναλύει ξεχωριστά αυτό που λέμε και πώς το λέμε, αλλά ενσωματώνει και τα δύο είδη πληροφοριών, για να φτάσουμε σε ένα ενοποιημένο νόημα. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα σκυλιά μπορούν επίσης να κάνουν όλα αυτά, και χρησιμοποιούν πολύ παρόμοιους μηχανισμούς».
Όπως αποδείχτηκε, λοιπόν, ο σκύλος είναι το μόνο γνωστό είδος που μπορεί να αντιληφθεί πλήρως την ανθρώπινη επικοινωνία σε ένα τόσο ισχυρό επίπεδο.
Μήπως αυτό εξηγεί και γιατί αναφέρονται ως οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου;

Για αυτό και για άλλα τόσα…