Έρευνα αποκαλύπτει: Μόνο αν η σχέση σου έχει αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πραγματικά ευτυχισμένη

Για τις σχέσεις που αντέχουν στον χρόνο.
Έρευνα αποκαλύπτει: Μόνο αν η σχέση σου έχει αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πραγματικά ευτυχισμένη

Της Μάρως Καρούση 

Σε μια μακροχρόνια σχέση, τα ζευγάρια αποδεικνύουν την αγάπη τους κάνοντας πράγματα καθημερινά για να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον μέσα στη σχέση.

Και παρόλο που ένα ερωτευμένο ζευγάρι μπορεί να κάνει μια σχέση ως σχέση να φαντάζει κάτι εύκολο, η αλήθεια είναι πως κρύβει πολλή δουλειά από πίσω.

Το βασικό χαρακτηριστικό των ζευγαριών των οποίων η σχέση χαρακτηρίζεται ως μακροχρόνια κι ευτυχισμένη, είναι το ότι ο ένας δίνει προσοχή και φροντίζει για τα συναισθήματα του άλλου, κάτι που ψυχολογικά λέγεται emotional work.

Ειδικοί σε θέματα σχέσεων αλλά και σύμβουλοι γάμου, θεωρούν πως όταν η «συναισθηματική εργασία» μοιράζεται ισότιμα, η συνύπαρξη του ζευγαριού θα είναι άκρως ευτυχισμένη και μακροχρόνια.

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια λοιπόν, λύνουν τα προβλήματά τους και δεν τα αφήνουν να τους «πνίγουν» και να φεύγουν για δουλειά.

Επικοινωνούν ανοιχτά και προσπαθούν να καταλάβουν τον άλλο ουσιαστικά και όχι να τον ακούν καταναγκαστικά. Εκφράζουν την άποψη τους και παίρνουν στα σοβαρά την γνώμη του συντρόφου τους.
Πολύ χαρακτηριστικό στοιχείο τους είναι πως, δημιουργούν μια μοναδική στιγμή μέσα στους γρήγορους ρυθμούς, μόνο για αυτούς.
Επιβεβαιώνουν ξανά και ξανά το «μαζί». Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά κάθε μέρα που επιλέγεις να μένεις με τον ίδιο άνθρωπο, κάνεις μια συνειδητή συναισθηματική δέσμευση. Όντας ένα ελεύθερο, από την φύση σου ον και με την ελεύθερη βούληση ανά χείρας, έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις ό,τι θέλεις και όποιον θέλεις.
Το ότι δεν το κάνεις, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για σένα και για εκείνον.
Και η έρευνα καταλήγει στα λόγια ενός συμμετέχοντα, ο οποίος μετρούσε 30 χρόνια γάμου με την γυναίκα του και είπε… «Κάθε μέρα λέω στην σύζυγο μου ‘Σε ευχαριστώ που μου επιτρέπεις να συνεχίζω να είμαι μαζί σου και να σε αγαπάω’».
Έρευνα αποκαλύπτει: Μόνο αν η σχέση σου έχει αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πραγματικά ευτυχισμένη