H επιστήμη προειδοποιεί: Σε αυτή την ερώτηση δεν πρέπει να απαντάς ποτέ

Υπάρχει πολύ σημαντικός λόγος.
H επιστήμη προειδοποιεί: Σε αυτή την ερώτηση δεν πρέπει να απαντάς ποτέ

Της Άλις Ζαχαριάδη

Πώς θα σου φαινόταν αν μάθαινες πως οι άλλoi σε υποβάλλουν σε ένα τεστ προσωπικότητας για να καταλάβουν τον χαρακτήρα σου, με εσένα την ίδια να μην έχεις αντιληφθεί το παραμικρό;

Και ότι αυτό μπορούν να το πετύχουν απλά και μόνο με μία ερώτηση;

Αυτό ακριβώς προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύεται στο «Journal of Personality and Social Psychology», βάσει της οποίας μία μόλις ερώτηση είναι αρκετή για να «αναγκάσουμε» τον συνομιλητή μας να μας αποκαλύψει τον πραγματικό του χαρακτήρα. Μια ερώτηση – παγίδα στην οποία καλό θα ήταν να μην απαντήσουμε καθόλου, καθώς ακόμα και αν περνούσαμε το «τεστ», θα υπήρχε περίπτωση να αποκαλυφθούμε.

Ποια είναι η ερώτηση αυτή σύμφωνα με τους επιστήμονες; «Ποια είναι η γνώμη σου για τον/την… ;».

Όσο απλό κι αν ακούγεται, από την απάντησή μας μπορεί ένας τρίτος να καταλάβει τη συναισθηματική μας κατάσταση, τον τρόπο σκέψης μας και την ιδιοσυγκρασία μας. Κι αυτό συμβαίνει διότι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως έχουμε την τάση να βλέπουμε τους άλλους όχι όπως είναι εκείνοι, αλλά όπως είμαστε εμείς.

Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε αυτήν την ερώτηση με θετικά στοιχεία για τον άνθρωπο για τον οποίο ερωτήθηκαμε (αν δηλαδή δείχνουμε να τον συμπαθούμε), προδίδουμε καλά στοιχεία του χαρακτήρα μας. Αν συμβεί το αντίθετο, καταφέρνουμε να δημιουργήσουμε μια αρνητική εικόνα ακόμα και για τον ίδιο μας τον εαυτό.

Φυσικά, ούσες υποψιασμένες, μπορούμε να «μαγειρέψουμε» τα αποτελέσματα του τεστ προς όφελός μας αλλά ακόμα και το ύφος μας μπορεί να μας προδώσει. Και εξάλλου, γιατί να μπούμε στη διαδικασία να χαρακτηρίσουμε με ωραία λόγια έναν άνθρωπο που μπορεί να μην εκτιμούμε ή να μην συμπαθούμε;

Αυτός είναι και ο λόγος που ο πιο ασφαλές δρόμος για να μην δημιουργήσουμε λάθος εντυπώσεις είναι να μην απαντήσουμε καθόλου σε αυτήν την τόσο «πονηρή» ερώτηση.