Γυναικεία κατάθλιψη: Τα τρία αδιάψευστα σημάδια που προδίδουν το πρόβλημα

Θλίψη ή κατάθλιψη; Η διαφορά είναι τεράστια.
Γυναικεία κατάθλιψη: Τα τρία αδιάψευστα σημάδια που προδίδουν το πρόβλημα

Της Μάρως Καρούση 

Όποιος έχει κληθεί να αντιμετωπίσει σε ανθρώπους του περιβάλλοντός του ή ακόμα και στον ίδιο του τον εαυτό σημάδια κατάθλιψης, ξέρει πολύ καλά ότι είναι κάτι περισσότερο από μία συνεχόμενη θλίψη.

Η θλίψη, βλέψεις, μπορεί να σε βλάψει στο γενικότερο ψυχικό πλαίσιο αλλά η κατάθλιψη είναι κάτι τελείως διαφορετικό και μπορεί να σε εξαντλήσει ψυχικά χωρίς καμία υπερβολή.

Οι γυναίκες είναι αρκετά επιρρεπείς στην κατάθλιψη και οι λόγοι μπορεί να αφορούν στην κληρονομικότητα, σε κάποια συνθήκη που αντιμετωπίζεις σε ένα διάστημα της ζωής σου ή ακόμα και χωρίς καμία προφανή αιτία.

Ποια είναι, όμως, τα τρία πιο ξεκάθαρα σημάδια κατάθλιψης στις γυναίκες;

Υπεραισθησία 

Η κατάθλιψη έχει την ιδιότητα να μεγαλοποιεί τα πάντα και όχι μόνο να σε κάνει να συγκινείσαι με το παραμικρό αλλά να θυμώνεις και στην ίδια διάσταση.

Μπορεί λοιπόν να αναπτυχθεί μέσα σου μια μικρή ανασφάλεια, που ίσως δεν εκφράζεται δυνατά, αλλά «δουλεύει» αργά και ύπουλα και αυτό είναι το χειρότερο part.

Γυναικεία κατάθλιψη: Τα τρία αδιάψευστα σημάδια που προδίδουν το πρόβλημα

Έλλειψη ενδιαφέροντος 

Ένα τεράστιο σημάδι, είναι πως τα πράγματα που έκανες μέχρι τώρα όχι μόνο δεν σου κάνουν και δεν σε εκφράζουν, αλλά δεν σε ευχαριστούν πλέον ούτε στο ελάχιστο.

Από τη δουλειά μέχρι την ερωτική επαφή μέχρι ένα ποτό με τις φίλες σου.  Αυτό αποτελεί ένα σημάδι της κατάθλιψης το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί, αφού πολλοί θα γυρίσουν να κρίνουν τις γυναίκες που πάσχουν ως «περίεργες» και «με τίποτα ευχαριστημένες».

Νιώθεις άδεια

Η κατάθλιψη, μπορεί να «σκάψει» τόσο βαθιά στην ψυχή σου, δημιουργώντας ένα τεράστιο κενό που δεν μπορείς να καλύψεις με τίποτα.

Με μια γρήγορη αναδρομή στο παρελθόν σου, θεωρείς πως δεν έχεις καταφέρει τίποτα και πως ό,τι και αν έχεις καταφέρει, δεν αξίζει και δεν είναι ικανό να σε γεμίσει.

Η αναγνώριση κάθε μικρού στοιχείου που ενδεχομένως υποδηλώνει κατάθλιψη, δεν πρέπει να σε κάνει να αισθανθείς ενοχή ή ντροπή. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να σε αφυπνίσει να το αναγνωρίσεις, να δεχτείς την κατάσταση και να ζητήσεις την βοήθεια που χρειάζεται η ψυχή σου για να ανακάμψει.