Ο επιστημονικός τρόπος για να καταλάβεις αμέσως πότε κάποιος σου λέει ψέματα

Ένα τεστ για το οποίο ευχαριστούμε πολύ την επιστήμη.
Ο επιστημονικός τρόπος για να καταλάβεις αμέσως πότε κάποιος σου λέει ψέματα

Της Άλις Ζαχαριάδη

Πόσες φορές έχουμε την αίσθηση πως κάποιος μας λέει ψέματα, αλλά αδυνατούμε να σιγουρευτούμε καθώς δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις;

Αυτό για το οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία, είναι πως όλες μας θα ευχόμασταν να καταλαβαίναμε αμέσως πότε κάποιος μας αποκρύπτει την αλήθεια ακόμα κι αν δεν επιθυμούμε να αποδείξουμε τίποτα.

Σύμφωνα με την επιστήμη, υπάρχει τόπος και μάλιστα απόλυτα έγκυρος. Αρκεί να επιδιώξουμε μία ολιγόλεπτη κουβέντα μαζί του, την οποία όμως θα συντονίζουμε εμείς.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολόγων, η ανίχνευση του ψέματος λαμβάνει χώρα σε δύο στάδια και είναι πιο εύκολη από ό,τι θα περίμενε κανείς. Βάσει αποτελεσμάτων της εν λόγω έρευνας, οι άνθρωποι που ψεύδονται παρουσιάζουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά κατά την ομιλία τους.

Πρώτο και κύριο, οι μονολεκτικές απαντήσεις.

Η τάση τους να απαντούν μονολεκτικά στις ερωτήσεις μας υποδεικνύει την ύπαρξη περίσσιας νευρικότητας που προκύπτει από την προσπάθειά τους να κρύψουν την αλήθεια.

Αμέσως μετά, ζητάμε από τον συνομιλητή μας περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος. Στην προσπάθειά του να καλύψει το ψέμα του, θα χάσει τον ειρμό του και θα συγχυστεί, πέφτοντας πιθανότατα σε αντιφάσεις.

Το δεύτερο στάδιο ανίχνευσης ψεύδους, μας καλεί να του υποβάλλουμε μια σχετική ερώτηση την οποία δεν περιμένει. Όσοι λένε ψέματα, συνηθίζουν να επαναλαμβάνουν την ερώτηση που τους κάναμε πριν δώσουν την απάντησή τους, προκειμένου να κερδίσουν μερικά δευτερόλεπτα για να σκεφτούν το ψέμα που θα ξεστομίσουν.

Να λοιπόν που δεν είναι και τόσο δύσκολο να μάθεις να εντοπίζεις το ψέμα.