Η επιστήμη απαντά: Τόσους έρωτες «δικαιούται» να ζήσει κάθε άνθρωπος

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να πεις «σ' αγαπώ»;
Η επιστήμη απαντά: Τόσους έρωτες «δικαιούται» να ζήσει κάθε άνθρωπος

Της Μάρως Καρούση

Σε θέματα σχέσεων, αγάπης και έρωτα, πολύ δύσκολα μπορείς να βγάλεις έναν γενικό κανόνα και να θεωρηθεί θέσφατος.

Όμως η επιστήμη μπορεί να δώσει ένα μικρό φως σε όλο αυτό το θέμα, όχι δίνοντας μας την απόλυτη απάντηση που ταιριάζει σε κάθε έναν από εμάς, αλλά εξετάζοντας 500 άτομα από 18 μέχρι 55 ετών, με κύρια ερωτήματα το πότε πρέπει να λέμε «σ’ αγαπώ και πόσους έρωτες μπορεί τελικά να «χωρέσει» η καρδιά σου.

Έτσι, όσον αφορά στο πότε λες το «σ’ αγαπώ», οι ερωτηθέντες έδωσαν τις εξής απαντήσεις. Το 26%, μίλησε για δύο με τρεις μήνες από την αρχή της σχέσης, το 23% έβαλε χρονικό όριο το πρώτο εξάμηνο, το 16% τον πρώτο κιόλας μήνα, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θεωρεί πως η… κατάθεση ψυχής καλό είναι να λαμβάνει χώρα αρκετά αργότερα, αφού έχει κλείσει ο πρώτος χρόνος.

Η παρατήρηση που είχε ενδιαφέρον είναι πως, οι άντρες που λένε τη φράση – κλειδί από τον πρώτο μήνα, είναι διπλάσιοι σε σχέση με τις γυναίκες, κόντρα στην στερεοτυπική αντίληψη. Όπως ενδιαφέρον έχει και το ότι η ηλικία των ανθρώπων που λένε «σ’ αγαπώ» πιο γρήγορα, είναι από 45 έως 55 ετών.

Η επιστήμη απαντά: Τόσους έρωτες «δικαιούται» να ζήσει κάθε άνθρωπος

Μέχρι την ηλικία των 55, λοιπόν, όπου ανήκαν οι άντρες ερωτηθέντες, ο μέσος όρος σοβαρών σχέσεων που έχουν κάνει ήταν 7, ενώ για τις γυναίκες, 5.

Τώρα,στο κομμάτι του έρωτα τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, αφού καταρρίπτεται ο μύθος πως στην ζωή σου, δικαιούσαι μόνο έναν μεγάλο έρωτα.

Ένας στους πέντε μόνο, δήλωσε πως έχει ερωτευτεί μια φορά, το 28% δύο φορές, το 19% τρεις και ένα 16% όπου δήλωσε πως ερωτεύτηκε «δυνατά» πέντε φορές.  

Ο μέσος όρος λοιπόν του έρωτα για γυναίκες και άντρες -γιατί έχουμε κοινά αποτελέσματα σε αυτή την ερώτηση- είναι πως έχουν καρδιοχτυπήσει περίπου τρεις φορές.

Bonus Ερώτηση: Κρατάει για πάντα ο έρωτας τελικά;

Η επιστήμη απαντά: Τόσους έρωτες «δικαιούται» να ζήσει κάθε άνθρωπος

Σε αυτή την ερώτηση απάντησαν μόνο οι ήδη ερωτευμένοι συμμετέχοντες στην έρευνα, για να προκύψει αντικειμενικό αποτέλεσμα. Το 44,6% συμφωνεί, ενώ το 44,8% διαφωνεί, με το 10,6% να επιλέγει να μην απαντήσει.

Μισά – μισά δηλαδή τα αποτελέσματα, με την έρευνα να δείχνει πως όσο μεγαλώνεις, τόσο χάνεις την πίστη σου στο «για πάντα».