Κεφάλαιο «συγκατοίκηση»: Τρία θέματα προς συζήτηση πριν αποφασίσεις να κάνεις το μεγάλο βήμα

Χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς ντροπές.
Έλλειψη επικοινωνίας στη σχέση; Πώς να σώσεις την κατάσταση

Της Μάρως Καρούση 

Η συγκατοίκηση είναι ένα τεράστιο βήμα για ένα ζευγάρι, αφού αποτελεί εκείνη την στιγμή που δύο άνθρωποι αποφασίζουν είτε να κάνουν το πρώτο βήμα για γάμο, είτε πολύ πιο απλά, να ενώσουν τις ζωές τους και κυρίως τις καθημερινότητές τους, στο ίδιο σπίτι.

Αλλά πρόσεξε με, 24/7. Κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε εβδομάδα, χωρίς διαλείμματα όπου ο καθένας θα πηγαίνει σπίτι του. Η έννοια «σπίτι» πλέον θα είναι κοινή και ο προσωπικός, εργένικος χώρος είναι πλέον παρελθόν.

Επειδή όμως η ζωή δεν είναι χολιγουντιανή ταινία, που γνωρίζεσαι, «κουμπώνεις» με τον άλλο σε δευτερόλεπτα στα πάντα σας, συγκατοικείς και σου έρχεται ένα πρωινό στο κρεβάτι, επιπέδου 5 stars hotel, πρέπει να είσαι έτοιμη να θέσεις κάποια ερωτήματα. στον εαυτό σου

Βασικά ερωτήματα συγκατοίκησης, που δεν πρέπει να διαστάσεις ούτε λεπτό.

#1 Οικονομικά

Είναι ένα αρκετά λεπτό θέμα, αλλά όταν αναφερόμαστε στην συντήρηση ενός σπιτιού, με λογαριασμούς, σούπερ μάρκετ και λοιπά έξοδα, το ποιος πληρώνει τι, το τι θα είναι 50-50 και το τι λεφτά «μπαίνουν» σε αυτή την κοινή σας «βάση», πρέπει να ξεκάθαρο.

Κεφάλαιο «συγκατοίκηση»: Τρία θέματα προς συζήτηση πριν αποφασίσεις να κάνεις το μεγάλο βήμα

#2 Κλειδιά σπιτιού 

Φυσικά και σε μια ώρα ανάγκης, πρέπει να υπάρχει ένα έξτρα ζευγάρι κλειδιά σε κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο.

Απλώς, να το ξέρετε και οι δύο, γιατί σε ένα πολύ απλό σενάριο που ένας από τους δύο είναι μόνος του σπίτι και χρειάζεται μια κάποια ιδιωτικότητα για να κυκλοφορήσει όπως θέλει μέσα εκεί, θα είναι πολύ άβολο να ακούσει κλειδιά και να μπει η μαμά σου επειδή… έφερε γεμιστά.

#3 Δουλειές

Φυσικά και δεν είναι διαπραγματεύσιμο το στερεοτυπικό γυναίκα = δουλειές.

Οπότε, το πιο σωστό είναι να βάλετε κάτω τα προγράμματα σας και να δείτε ποιες ώρες βολεύει ποιον, για να κάνει τις δουλειές που υπάρχουν, είτε είναι του σπιτιού, είτε εξωτερικές.

Σε τέτοια θέματα όπως είναι αυτό της συγκατοίκησης, η μόνη οδός που πρέπει να ακολουθήσεις είναι αυτή της ειλικρίνειας γιατί οτιδήποτε άλλο αγγίζει μια ουτοπική «φούσκα», θα κάνει εξαιρετικά μεγάλο «μπαμ» μόλις σπάσει.