Μήπως υφίστασαι λεκτική κακοποίηση; Οι συμπεριφορές που το αποδεικνύουν

Μην το (απο)δέχεσαι.
4 tips για να μείνει το χρώμα των μαλλιών σου «ζωντανό»

Της Μάρως Καρούση 

Σε πολλές περιπτώσεις,  η λεκτική βία είναι κάτι που δεν κρύβεται μόνο μέσα στα λόγια και ενδεχομένως να εξελιχθεί σε κάτι ακόμα πιο επικίνδυνο.

Κάποιες φορές, όμως, είναι λιγότερο προφανής, πράγμα που σημαίνει ότι το να την αναγνωρίσουμε δεν είναι τόσο εύκολο, ειδικά όταν δεν έχει ακόμη γίνει σωματική.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η γνώση των σημείων λεκτικής βίας είναι τόσο σημαντική. Για να μην εξελιχθεί σε κάτι χειρότερο. Εάν εσύ ή κάποιος που ξέρεις, είναι σε μια δυνητικά καταχρηστική σχέση, λάβε τα μέτρα σου και μίλα.

Ποιες είναι εκείνες οι συμπεριφορές που πρέπει να σταματήσεις να δέχεσαι γιατί σιγά σιγά, γίνεσαι σιωπηλός δέκτης μιας άρρωστης κατάστασης;

Σου «αφαιρεί» την ανεξαρτησία σου 

Τα σημάδια της λεκτικής βίας και χειραγώγησης μπορούν να ξεκινήσουν απότομα.

Αρχικά, ίσως δεν φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι ο αγαπημένος σας άνθρωπος ζηλεύει όταν είστε μαζί με άλλους φίλους ή μέλη της οικογένειας, αλλά αν σας «απαγορεύσουν» να φύγετε από το σπίτι χωρίς αυτούς, θα πρέπει να σκεφτείτε πολύ σοβαρά την κατάσταση.

Σε απειλεί ή σε εκφοβίζει 

Δυστυχώς, μερικά από τα σαφέστερα σημάδια της λεκτικής βίας, είναι και τα πιο επικίνδυνα.Οι απειλές και οι πράξεις εκφοβισμού από έναν αγαπημένο είναι ασυγχώρητες και τρομερά απαράδεκτες.

Μήπως υφίστασαι λεκτική κακοποίηση; Οι συμπεριφορές που το αποδεικνύουν

Δεν πρέπει ποτέ να βρίσκεστε σε μια θέση στην οποία το αγαπημένο σας πρόσωπο σας κάνει να νιώθετε άβολα και ανασφαλείς.

Και να θυμάσαι πως ακόμη και ο σιωπηλός εκφοβισμός θεωρείται λεκτική κακοποίηση.

Σε εξαναγκάζει να κάνεις κάτι που δεν θες 

Ο εξαναγκασμός είναι μια άλλη μορφή λεκτικής κακοποίησης, που μπορεί να μην είναι εύκολα αναγνωρίσιμη. Οι άνθρωποι που θέλουν να σας εξαναγκάσουν να κάνετε κάτι, θέλουν να σας πείσουν ότι τους χρωστάτε κάποια χάρη, λόγω της σχέσης σας.

Αν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να εξετάσετε αντικειμενικά την κατάσταση και να θυμηθείτε ότι η πρώτη υποχρέωσή σας είναι απέναντι στον εαυτό και την ασφάλειά σας.