Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν φίλους με αυτά τα χαρακτηριστικά

Για κοίτα δίπλα σου λίγο καλύτερα.
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν φίλους με αυτά τα χαρακτηριστικά

Της Μάρως Καρούση 

Η φιλία είναι μια από τις σημαντικότερες σχέσεις που μπορείς να αναπτύξεις και να επενδύσεις στη ζωή σου και αξίζει να το κάνεις, όταν φυσικά το αξίζουν και οι άλλοι άνθρωποι.

Σύμφωνα με πληθώρα επιστημονικών ερευνών, το να είσαι ευτυχισμένος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και το να έχεις σωστούς φίλους είναι αναμφίβολα ένας από αυτούς.

Ειδικότερα σε μια εποχή όπου οι τοξικές σχέσεις δίνουν και παίρνουν και οι άνθρωποι καιροφυλακτούν εις βάρος σου με σκοπό να «ακουμπήσουν» τα προβλήματα τους σε σένα ή να σε οικειοποιηθούν ολόκληρη λες και τους ανήκεις, σε τέτοιες εποχές ακριβώς, είναι που οι άξιοι άνθρωποι, οι γνήσιοι φίλοι, μένουν και λάμπουν λίγο περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Ποια είναι λοιπόν τα βασικότερα στοιχεία ενός φίλου, ενός πραγματικού φίλου που θα ξεχώριζε τόσο έντονα, σε μια εποχή τόσων κάλπικων σχέσεων;

Θα χαρεί πραγματικά με την χαρά σου

Κλισέ; Σίγουρα. Σημαντικό; Θεμελιώδες! Αυτό που λένε όλοι, ότι ο φίλος στα δύσκολα φαίνεται, σίγουρα ισχύει αλλά πιο πολύ ισχύει, ότι ο φίλος φαίνεται στα εύκολα.

Αν έχεις στη ζωή σου έναν φίλο, όπου με την προσωπική και επαγγελματική σου εξέλιξη, συγκινείται και χαίρεται αληθινά για σένα, χωρίς να προσπαθεί να σου παρουσιάσει ενδεχόμενα προβλήματα που ίσως προκύψουν, βαδίζεις σε πολύ σωστό δρόμο επιλογών.

Δεν σε κρίνει 

Το να ζητήσεις την γνώμη του φίλου ή της φίλης σου, είναι κάτι περισσότερο από δεδομένο και φυσικά και θα το κάνεις. Το να εκφράσει λοιπόν η φίλη σου την άποψη της, με επιχειρήματα και λογική, για ένα θέμα που συζητάτε, είναι απόλυτα φυσιολογικό και στην τελική, αυτό ακριβώς ζητάς.

Το να σηκώσει όμως επιδεικτικά το δάχτυλο, να σε «μαλώσει» για κάτι που έκανες ή είπες και να θεωρήσει ότι είναι ο μαριονετίστας σου, προσπαθώντας να σε κοουτσάρει, αυτό είναι να κάτι που πρέπει να σκεφτείς πολύ σοβαρά.

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν φίλους με αυτά τα χαρακτηριστικά

Δεν σε κάνει «συναισθηματικό σάκο του μποξ»

Πολλές φιλίες έχουν στηριχτεί στο ότι ένας από τους δύο, είναι σε μια μόνιμη συναισθηματική μουντίλα και χρειάζεται να ρουφήξει το οξυγόνο από τον άλλο, για να επιβιώσει ο ίδιος. Έτσι, του εναποθέτει όλα τα προβλήματα, το δράμα του και ό,τι άσχημο περνάει στον φίλο του, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο για να ακουστεί και ο άλλος.

Πάντα το δικό του θέμα, θα είναι πολύ πιο σημαντικό, πολύ πιο άξιο συζήτησης, πολύ πιο πάνω από οτιδήποτε δικό σου.

Γιατί όλοι ξέρουμε ποια είναι τα σωστά στοιχεία που πρέπει να έχει ένας φίλος, αλλά μήπως στο τέλος της ημέρας εθελοτυφλούμε και βολευόμαστε σε φιλικές σχέσεις που μετρούν απλώς χρόνια, αλλά δεν δοκιμάστηκαν ποτέ με ουσιαστικό τρόπο;

Φίλος δεν είναι εκείνος που θα σου λύσει το πρόβλημα με το «Έλα πιες ένα ποτό παραπάνω» ή με χιλιάδες «Αυτό το λες πρόβλημα, εγώ να δεις τι έπαθα». Είναι εκείνος που θα σεβαστεί τον χώρο και τον χρόνο σου, θα σε ακούσει και θα ξέρει ακριβώς πότε να μιλήσει και τι να πει.

Και ξέρεις γιατί; Γιατί θα έκανες και εσύ ακριβώς τα ίδια για αυτόν.