Οι 5 πιο περίεργες και ανεξήγητες ψυχολογικές παθήσεις

Μήπως τις ακούς για πρώτη φορά;
Οι 5 πιο περίεργες και ανεξήγητες ψυχολογικές παθήσεις

Της Μάρως Καρούση 

Το να αναπτυχθεί μία ψυχική διαταραχή χρειάζεται ένα δευτερόλεπτο και μόνο. Εκείνη η λεπτή γραμμή στον ανθρώπινο εγκέφαλο που χωρίζει την λογική από την παράνοια, χρειάζεται μόλις ένα δευτερόλεπτο για να κοπεί και να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας.  

Ένα κουτί που περιέχει κάθε περίεργο και πραγματικά ανεξήγητο ψυχικό σύνδρομο, που ένα άτομο θα αναπτύξει, χωρίς φυσικά να το αντιληφθεί και χωρίς φυσικά να έχει την δυνατότητα να το σταματήσει. 

Σήμερα γνωρίζουμε τις 5 πιο παράξενες ψυχικές παθήσεις.

#1 Κοτάρντ ή Walking Corpse 

Ίσως από τα πιο περίεργα πράγματα που έχεις ακούσει στη ζωή σου, με τον πάσχοντα να θεωρεί πως είναι νεκρός ή ότι τα εσωτερικά του όργανα δεν υπάρχουν πια.

Είναι ένα σύνδρομο που συνδέεται άρρηκτα με την σχιζοφρένεια και τα άτομα που υποφέρουν από αυτό, αρνούνται κάθε στοιχείο ύπαρξης τους ζώντας απομονωμένοι από όλους και όλα. 

#2 Capgras 

Ακόμα ένα σύνδρομο που συνδέεται με την σχιζοφρένεια, αλλά «ακουμπάει» άλλα πεδία του μυαλού.

Ο πάσχων είναι πεπεισμένος ότι ένα κοντινό του πρόσωπο έχει αντικατασταθεί από κάποιον ηθοποιό ο οποίος το μιμείται σε όλα, ενώ το υπαρκτό κοντινό πρόσωπο είναι συνήθως θύμα απαγωγής και βρίσκεται σε κίνδυνο. 

Οι 5 πιο περίεργες και ανεξήγητες ψυχολογικές παθήσεις

#3 Διπλό Υποκείμενο 

Όπως το λέει και η ονομασία του εν λόγω συνδρόμου, ο πάσχων θεωρεί ότι υπάρχει ένας σωσίας του, ο οποίος έχει μια τελείως διαφορετική και κόντρα προσωπικότητα και ζωή από τη δική του.

Οι 5 πιο περίεργες και ανεξήγητες ψυχολογικές παθήσεις

Είναι ένα ψυχολογικό σύνδρομο που συνδέεται με την διπολική διαταραχή, αφού ο πάσχων θεωρεί ότι κάποιος του έχει κλέψει την εμφάνιση του και ζει μια άλλη ζωή εις βάρος του.  

#4 Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων 

Ακριβώς όπως στο πολύ δημοφιλές παραμύθι, ο ασθενής έχει δυσκολία να αντιληφθεί τις πραγματικές διαστάσεις ενός μέρους, όπως για παράδειγμα να βλέπει κάποια πράγματα μεγαλύτερα από ότι είναι, ενώ πιθανότατα έχει και πρόβλημα αντίληψης του χρόνου. 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Collected Events & Design (@collectedevents) στις

#5 Οθέλλος 

Ίσως το πιο σύνηθες και γνωστό σύνδρομο, αφού δεν είναι απίθανο να το έχεις εντοπίσει σε ανθρώπους που ζουν ανάμεσα μας. Ο «Οθέλλος» είναι πεπεισμένος ότι ο/η σύντροφός του, τον/την απατά και θεωρεί πως όποιος άνθρωπος είναι στη ζωή του/της, είναι μια ενδεχόμενη απειλή.

Οι συνέπειες αυτής της ψυχολογικής διαταραχής μπορεί να αποβούν μοιραίες, αφού όποιος βιώνει αυτήν την «πραγματικότητα» θεωρεί κτήμα του τον άλλο άνθρωπο και μπορεί να προχωρήσει σε λεκτική ή σωματική βία.

Κάπως πιο normal σαν να φαίνεται τώρα, το σύνδρομο της Ηλέκτρας, έτσι;