Χειρότερα απ’ το Halloween! Tα πιο creepy αποκριάτικα έθιμα της Ελλάδας που μάλλον δεν θέλεις να ξέρεις

Ποιο Halloween;
Χειρότερα απ' το Halloween! Tα πιο creepy αποκριάτικα έθιμα της Ελλάδας που μάλλον δεν θέλεις να ξέρεις

Της Μάρως Καρούση 

Η αλήθεια είναι πως δεν μας σοκάρουν τόσο τα έθιμα της χώρας μας, όσο τα έθιμα των ξένων χωρών καθώς δεν είμαστε συνηθισμένοι σε αυτά.

Όμως, στο κομμάτι των Αποκριών τα πράγματα είναι διαφορετικά…

Πολύ διαφορετικά και πάντα θα μας σοκάρουν όσο τίποτα.

Είσαι όμως σίγουρη ότι ξέρεις τα πιο περίεργα ανά τις πόλεις της Ελλάδας;

Η Χάρμαινα, Άμφισσα 

Το Σάββατο πριν την Καθαρά Δευτέρα, όλη η Άμφισσα γεμίζει με στοιχειά, όπου στοιχειά τρομακτικά πλάσματα με μάσκες. Στην πρωταγωνίστρια γραμμή, είναι η Χάρμαινα, το πιο μεγάλο στοιχειό της βραδιάς που ξεκινάει από την συνοικία της ομώνυμης περιοχής μέχρι την εκκλησία του Άη Νικόλα.

Και τι γίνεται μόλις κατεβαίνει;  

Χειρότερα απ' το Halloween! Tα πιο creepy αποκριάτικα έθιμα της Ελλάδας που μάλλον δεν θέλεις να ξέρεις

Όλο το χωριό μαζεύεται σε έναν κύκλο και ξεκινάει να λέει ο ένας τα μυστικά του άλλου… 

Μπουρμπούλια, Πάτρα 

Πολλοί συγχέουν αυτή τη βραδιά με την απόλυτη ακολασία, αφού άντρες και γυναίκες φορούν μαύρα ντόμινο και μάσκες στα πρόσωπα τους, χορεύοντας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες υπό τους ήχους πολύ δυνατής μουσικής. 

Οι κακές γλώσσες λένε πως αν έχεις σχέση και περάσετε από αυτή την νύχτα αλώβητοι και μαζί, τότε ξεκίνα να ψάχνεις νυφικό!

Μπούλες και Γεννίτσαροι, Νάουσα  

Την Κυριακή της Αποκριάς, με το νταούλι και τον ζουρνά να πρωταγωνιστούν, μια ομάδα από Γεννίτσαρους ξεκινάει να κάνει τον γύρο της Νάουσας, με κατεύθυνση το Δημαρχείο.

Εκεί, βγαίνει από ένα παράθυρο η Μπούλα και ξεκινάει να κουνιέται ώστε να ακουστεί όλο το κουδούνισμα από τα κέρματα που είναι κεντημένα πάνω στη στολή της. Κατεβαίνει λοιπόν από το σπίτι της και μπαίνει στο πλήθος από τους Γεννίτσαρους συνεχίζοντας το δρόμο τους, μέχρι να πάρουν και την επόμενη Μπούλα.

Κάψιμο του Τζάρου, Ξάνθη 

Η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, έχει το κάψιμο ενός κατασκευασμένου ανθρώπινου ομοιώματος, του Τζάρου, με σκοπό να διώξει κάθε κακό.

Ο Τζάρος, λοιπόν, τοποθετείται πάνω σε πουρνάρια ώστε να καίγεται αμέσως, έρχεται από τους πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης και κάθε χρόνο αναβιώνει, με τον κόσμο να τραγουδάει και να χορεύει με τον πιο ξεσηκωτικό τρόπο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, γύρω από το καμένο ομοίωμα!

Εξακολουθείς να θεωρείς creepy το Halloween;