Τεστ αυτοπεποίθησης: Αν χρησιμοποιείς αυτές τις 3 φράσεις δεν εκτιμάς τον εαυτό σου

Γιατί οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση, δεν τις χρησιμοποιούν ποτέ.
Τεστ αυτοπεποίθησης: Αν χρησιμοποιείς αυτές τις 3 φράσεις δεν εκτιμάς τον εαυτό σου

Της Μάρως Καρούση

Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να έρθει κάποιος άλλος άνθρωπος για να σου υπογραμμίσει τη μη εκτίμηση στον εαυτό σου. Τις περισσότερες φορές, αρκεί εκείνη η εσωτερική φωνούλα στο μυαλό σου, αφού όλο αυτό πηγάζει από μέσα σου.

Γιατί παρόλο που δεν το γνωρίζεις, ασχολείσαι συνεχώς με εκείνη τη φωνούλα, η οποία είναι ικανή να σε ελέγξει. 

Η λύση δεν έρχεται από το να προσπαθήσεις να την αγνοήσεις αλλά να της δώσεις θετικό χαρακτήρα, και να την κατευθύνεις σε θετικές παρατηρήσεις και σκέψεις. Γιατί το πώς μιλάμε στον εαυτό μας, επηρεάζει άμεσα και τον τρόπο με τον οποίο μιλάμε στους άλλους, οπότε ναι, παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο το να είμαστε ευγενικοί και καλοί με εμάς! 

Οπότε ας δούμε ποιες είναι εκείνες οι φράσεις, που πολλές φορές κρατάμε στο μυαλό μας, ή άλλες τις βγάζουμε προς τα έξω, και εκδηλώνουν ένα και μόνο πράγμα: Ότι η αυτοεκτίμηση η αυτοπεποίθησή μας, είναι στο μηδέν! 

«Συγγνώμη» (Όταν δεν είναι δικό σου λάθος)  

‘Ενα ανασφαλές πρόσωπο 99% στη ζωή του, θα ζητήσει συγγνώμη σε κάποιον για κάτι που δεν είναι δικό του λάθος. Αυτή η συγγνώμη δεν προέρχεται από τύψεις αλλά από έλλειψη προσωπικού σεβασμού.  

«Δεν μου αξίζει αυτό» 

Ακόμα και αν όντως οι συνθήκες δεν ευνοούν να αναπτυχθεί μια ενδεχόμενη κατάσταση, ποτέ δεν πρέπει να ειπωθεί η φράση «δεν μου αξίζει», «είναι πολύ καλό για μένα» και όλα τα συναφή. Μπορείς να βρεις άλλες φράσεις, πολύ λιγότερο ενοχοποιητικές για τον εαυτό σου, οι οποίες θα περικλείουν μεν αυτό το νόημα, αλλά θα παραμένεις ευγενική με εσένα. 

«Ό, τι θέλεις εσύ» 

Η διαλλακτικότητα πολλές φορές θεωρείται προσόν ενός ανθρώπου, αλλά όταν υπάρχει σε μόνιμη βάση ξεπερνά το φυσιολογικό.

Ένας άνθρωπος που έχει αυτοπεποίθηση, τις περισσότερες φορές θα έχει ισχυρή άποψη για τα γεγονότα ή για ενδεχόμενες επιλογές -από έξοδο μέχρι συμπεριφορές σε μια σχέση- και πολύ σπάνια θα ακούσεις τη φράση «Ας κάνουμε ό, τι θέλεις εσύ».  

Μήπως λοιπόν τις χρησιμοποιείς έστω και άθελα σου;