Δυσάρεστα τα νέα: Με τι συγκρίνουν οι επιστήμονες τον εθισμό στη ζάχαρη;

Και ξανασκέψου το πριν την καταναλώσεις σε μεγάλες ποσότητες.
Δυσάρεστα τα νέα: Με τι συγκρίνουν οι επιστήμονες τον εθισμό στη ζάχαρη;

Της Μάρως Καρούση

Η ζάχαρη είναι κυριολεκτικά και μεταφορικά, το πιο γλυκό πράγμα στον κόσμο και σε ό,τι μπει, το κάνει αυτόματα πιο νόστιμο, καθώς λειτουργεί όπως το αλάτι στα φαγητά.

Όπως ακριβώς το αλάτι, λοιπόν, έτσι και η ζάχαρη, όταν χρησιμοποιείται σε υπερβολική ποσότητα, καταλήγει να είναι υπεύθυνη για μια σειρά από πάρα πολλά προβλήματα υγείας.

Διανύουμε σε ένα γενικότερο πλαίσιο, την εποχή του «say no to whites», με αυτό να βάζει ένα γενικό stop σε λευκό αλεύρι, αλάτι και ζάχαρη με τα υγιεινά και τελείως άκακα υποκατάστατά τους, να είναι πάρα πολλά και εξαιρετικά νόστιμα.

Το πρόβλημα όμως με τη ζάχαρη υπόκειται σε πιο σοβαρό ζήτημα, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Cambridge, το πόρισμα είναι το εξής:

Η ζάχαρη είναι 8 φορές πιο εθιστική για τον ανθρώπινο οργανισμό από ό,τι είναι η κοκαΐνη, καθώς ξεπερνάει το κομμάτι του συναισθηματικού εθισμού και ξεφεύγει στον βιολογικό.

Δυσάρεστα τα νέα: Με τι συγκρίνουν οι επιστήμονες τον εθισμό στη ζάχαρη;

Οι άνθρωποι που είναι εθισμένοι σε αυτή, και μιλάμε φυσικά για άτομα που καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης σε καθημερινή βάση, προκαλούν τεράστιες μεταβολές στους μηχανισμούς ευχαρίστησης του εγκεφάλου.

Και πόσο μακριά μπορεί να πάει αυτή κατάσταση;

Ρεαλιστικά μιλώντας, και εφόσον και επιστημονικά πλέον η ζάχαρη είναι πιο εθιστική από ένα εξαιρετικά ισχυρό ναρκωτικό, μπορεί μας σε χειραγωγήσει, να ελέγξει το σώμα και το μυαλό μας.

Πρακτικά μιλώντας, στην εν λόγω έρευνα παρατηρήθηκαν «αντικείμενα» (άνθρωποι που συμμετείχαν σε αυτή), να ανοίγουν κάποιο αναψυκτικό ή να καταναλώνουν μια σοκολάτα, χωρίς καν να συνειδητοποιήσουν ότι προέβησαν σε αυτή την κίνηση!

Η ζάχαρη σε όλες τις μορφές της είναι η κύρια αιτία της επιδημίας της παχυσαρκίας αλλά και για τις περισσότερες από τις χρόνιες ασθένειες.

Η λύση, πάντως, δεν βρίσκεται στο να κάνουμε τη ζωή μας άνοστη και να ζούμε με νοσοκομειακά γεύματα χωρίς καν να βρισκόμαστε στο νοσοκομείο.

Δυσάρεστα τα νέα: Με τι συγκρίνουν οι επιστήμονες τον εθισμό στη ζάχαρη;

Η λύση είναι να βρούμε σωστά και νόστιμα υποκατάστατα αυτής, όπως η ζάχαρη καρύδας, το σιρόπι σφενδάμου και το μέλι!