Άρωμα παλιάς Αθήνας, σιροπιαστών και σοκολάτας: Τα 4 πιο παλιά ζαχαροπλαστεία της πόλης

Εάν δεν τα έχεις επισκεφτεί.... βασικά αποκλείεται να μην τα έχεις επισκεφτεί!
Άρωμα παλιάς Αθήνας, σιροπιαστών και σοκολάτας: Τα 4 πιο παλιά ζαχαροπλαστεία της πόλης

Της Μάρως Καρούση

Σοκολάτες που ρέουν, αφράτες κρέμες που μυρίζουν κανέλλα και παλιά Αθήνα, και εκείνα τα φύλλα που κοσμούν τα πιο διάσημα γαλακτομπούρεκα της πόλης…

Κλασσικές εικόνες, κλασσικές γεύσεις, κλασσικές μυρωδιές, που αλλού; 

Στα πιο γνωστά ζαχαροπλαστεία της πόλης, που «κουβαλούν» δεκαετίες στις πλάτες τους, και μυστικές συνταγές που ναι, όσο και να θέλαμε εν μέρει να μάθουμε πώς γίνεται το γαλακτομπούρεκο του Βάρσου, είναι κάπως πιο γλυκό όταν το απολαμβάνεις στην αυλή του στην Κασσαβέτη. 

Και ευθύς αμέσως ξεκινάμε!

Κούτρας, Νέα Σμύρνη

Kαι επειδή ανοίξαμε το κεφάλαιο γαλακτομπούρεκο, ένα κεφάλαιο που δύσκολα κλείνει η αλήθεια είναι, πρέπει να πάμε και μια βόλτα στα Νότια, συγκεκριμένα επί της Ελευθερίου Βενιζέλου.

Στο καλύτερο γαλακτομπούρεκο της πόλης! Και το όνομα αυτού, Κούτρας.

Άνοιξε τις πόρτες του το 1958 και έχει αποκτήσει τόσο μεγάλο φανατικό κοινό που ταξιδεύει από όλες τις μεριές της Αθήνας για να απολαύσει ένα κομμάτι από αυτό το εκλεκτό και διόλου ταπεινό γλυκό.

Άρωμα παλιάς Αθήνας, σιροπιαστών και σοκολάτας: Τα 4 πιο παλιά ζαχαροπλαστεία της πόλης

 Και τι το τόσο ξεχωριστό έχει το εν λόγω γαλακτομπούρεκο; Έχει την πιο πλούσια και smooth κρέμα, με το πορτοκάλι και το ξύσμα λεμονιού να δημιουργούν μια έκρηξη από αρώματα και γεύσεις, με αποκορύφωμα το πιο τραγανό και σιροπιαστό φύλλο της πόλης και φυσικά, κανέλλα.

Άρωμα παλιάς Αθήνας, σιροπιαστών και σοκολάτας: Τα 4 πιο παλιά ζαχαροπλαστεία της πόλης

Εάν δεν θες να το απολαύσεις με το καφεδάκι σου, μπορείς να δοκιμάσεις την εξαιρετική σπιτική βυσσινάδα του. Και αν δεν θες να φας το γαλακτομπούρεκο σου έτσι μόνο του, μπορείς να το συνδυάσεις με ένα από τα εξαιρετικά σπιτικά παγωτά του!

Ελευθερίου Βενιζέλου, 165, Νέα Σμύρνη

Βάρσος, Κηφισιά 

Είναι από τα πιο δημοφιλή και αγαπητά ζαχαροπλαστεία-γαλακτοπωλεία της πόλης.

Έχει ανοίξει τις μοσχομυρωδάτες πόρτες του από το 1892.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Βάρσος Κηφισιά (@varsos_kifisia_1892) στις

Δεν εκσυγχρονίστηκε ποτέ, δεν υιοθέτησε fusion ζαχαροπλαστικές τεχνικές γιατί πολύ απλά δεν χρειάστηκε και ο κόσμος του δεν το θέλησε. Γιατί;  

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Βάρσος Κηφισιά (@varsos_kifisia_1892) στις

Γιατί στον Βάρσο και στα φαινομενικά παλιακά τραπεζάκια του, στην κλασσική αυλή του, θα απολαύσεις ένα από τα καλύτερα γαλακτομπούρεκα που έχεις φάει στη ζωή σου, ενώ οφείλεις να αφήσεις και λίγο χώρο για το μοναδικό καϊμάκι του.  

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Βάρσος Κηφισιά (@varsos_kifisia_1892) στις

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά 

Κρίνος, Αθήνα 

Εκείνο το μαγαζί που κατάφερε με αρώματα από φρεσκοψημένους λουκουμάδες και σμυρναίικες συνταγές, να φέρει την επανάσταση στην αθηναϊκή αγορά.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη mariakouzinsr (@mariakouzinsr) στις

Ο Κρίνος είχε το βαρύ φορτίο ως πρώτο ζαχαροπλαστείο της πόλης, το 1855 και η αλήθεια είναι πως το σήκωσε επάξια μέχρι και σήμερα.  

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη GoToGreece_se (@gotogreece_se) στις

Έτσι, εκεί χαμηλά στην Αιόλου προς την πλατεία Κοτζιά, θα σε συνεπάρουν οι μυρωδιές από τους  – χωρίς καμία δόση υπερβολής-  πιο νόστιμους και αφράτους λουκουμάδες της πόλης.

Τι τους κάνει τόσους ξεχωριστούς;

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Matt Kerr (@matthieukk) στις

Ζεστοί και τραγανοί απέξω, αφράτοι από μέσα, με το παγωτό να απογειώνει αυτό το μοναδικό έδεσμα, δίνοντας στον Κρίνο μια σπουδαία θέση στην καρδιά μας. 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη angeloveswine (@angeloveswine) στις

Μια βόλτα στο Κέντρο, επιβάλλει ένα πέρασμα από τον ιστορικό Κρίνο, με τους λουκουμάδες να μην έχουν το μονοπώλιο, αφού οι μικρασιάτικες ρίζες των ιδιοκτητών, έχουν μεταφερθεί και στα γλυκά, με τα σμυρναίικα κουλούρια, τις πάστες και τα σιροπιαστά να «κουβαλούν» αρώματα και γεύσεις, αντίστοιχες με αυτές των παλιών Σμυρνιών που σύχναζαν εκεί. 

Αιόλου 87, Αθήνα 

Χαρά, Άνω Πατήσια 

Η Χαρά είναι εκείνο το ζαχαροπλαστείο που ακόμα δίνουν ραντεβού οι Αθηναίοι για να συναντηθούν, όπως το 1969.

Ο θρύλος λέει πως η ίδια η «Χαρά» ήρθε από την Πόλη, κουβαλώντας στο παπούτσι της τη συνταγή για το εκμέκ και το καϊμάκι.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Apostolos Mitropoulos (@apostolosmitropoulos) στις

Ουσιαστικά αν πας στη Χαρά στα Άνω Πατήσια… βασικά όχι αν. Όταν πας στη Χαρά πρέπει να δοκιμάσεις εκμέκ και παγωτό σικάγο.

Στο εκμέκ μπορείς να βρεις 6 εκδοχές του, με πιο δημοφιλή την κλασσική του, πολίτικο εκμέκ με παγωτό βανίλια, με εξαιρετικά τραγανή βάση, μοναδικά αρωματισμένο σιρόπι με λεμόνι και κανέλλα και smooth υφή από το παγωτό βανίλια.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη vasilis kallidis (@vaskallidis) στις

Ένα παγωτό που όπως τονίζεται, παρασκευάζεται από βουβαλίσιο γάλα. Πιο ιδιαίτερη εκδοχή του, το huzel ekmek με βάση πουτίγκας ψωμιού και βουβαλίσια κρέμα.  

Αν όμως είσαι λάτρης της σοκολάτας, πρέπει να φας παγωτό σικάγο, το οποίο θα σου σερβιριστεί σε μερίδα για 2 άτομα και βάλε.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tasos Ch (@athensville) στις

Αλλά η αλήθεια είναι πως δεν θα θες να το μοιραστείς, γιατί αυτή η γεύση του παγωτού, με το σιρόπι σοκολάτας, με την σαντιγί, και τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα πρέπει να είναι μόνο δικά σου! 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη vasilis kallidis (@vaskallidis) στις

Πατησίων 339  

Λοιπόν; Μπορείς πραγματικά να επιλέξεις;