Κοιμάσαι το ξημέρωμα, βρίζεις και το δωμάτιό σου είναι ακατάστατο; Η επιστήμη έχει να σου πει κάτι που σε αφορά

Η επιστήμη σε δικαίωσε.
Οι 7 μέρες φαγούρας όταν κόβεις το τσιγάρο

Της Μάρως Καρούση 

Κι όμως! Οι ψυχολόγοι Kristin Jay από το Marist College και Timothy Jay από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης προέβησαν σε μελέτες σύμφωνα με τις οποίες οι άνθρωποι που κοιμούνται αρκετά αργά, βρίζουν και έχουν ένα δωμάτιο επιεικώς… χάλια, έχουν πολύ πιο υψηλό δείκτη IQ συγκριτικά με άλλους.
Έτσι, το να θες να ξενυχτήσεις μέχρι τις 5 το πρωί βλέποντας τις αγαπημένες σου σειρές, το να θέλεις να έχεις την ντουλάπα σου ακατάστατη και να σου ξεφεύγουν και μερικές άσχημες λεξούλες παραπάνω, απενοχοποιήθηκαν με την επιστήμη να σου δίνει το απόλυτο δίκιο.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

Οι άνθρωποι που μπορούν να ελιχθούν σε μονοπάτια με πιο «ταμπού» λέξεις, μπορεί να μας «ξενίζουν» και πολλές φορές να νιώθουμε άβολα ακούγοντας τους, όμως αυτός ο ελιγμός τους συνεπάγεται την ευκολία τους να αναπτύξουν ένα ευρύτερο λεξιλόγιο.
Δηλαδή ναι μεν μπορεί να βρίζουν και να χρησιμοποιούν όχι και τόσο… ευγενικές λέξεις, όμως αυτό σημαίνει ακριβώς το ανάποδο από τη φήμη του «Όσοι βρίζουν έχουν περιορισμένο λεξιλόγιο».
Κοιμάσαι το ξημέρωμα, βρίζεις και το δωμάτιό σου είναι ακατάστατο; Η επιστήμη έχει να σου πει κάτι που σε αφορά
Στο κομμάτι του ύπνου θα μιλήσουμε με νούμερα καθώς σύμφωνα με μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, όσοι είχαν IQ μικρότερο από 75, έπεφταν για ύπνο γύρω στις 10 από επιλογή. Όμως, όσοι  είχαν πάνω από 125, πήγαιναν για ύπνο μετά τη μία, από επιλογή ξανά.
Οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι, λοιπόν, δεν μπορούν να πάνε νωρίς για ύπνο και αν τους αναγκάσουν οι συνθήκες, θα το κάνουν πολύ δύσκολα και σίγουρα παρά τη θέλησή τους, γιατί ναι, όσο πιο αργά θέλεις να κοιμάσαι, τόσο ψηλότερο τείνει να είναι το IQ σου.
Και τώρα στο κομμάτι της ακαταστασίας!
Και εδώ η επιστήμη ήρθε να αντικαταστήσει την φαινομενικά, τεμπελιά, με την ευφυΐα. Και αυτό γιατί οι ακατάστατοι άνθρωποι είναι άκρως δημιουργικοί και έχουν σχεδόν μόνιμα, τα γραφεία τους και τους προσωπικούς τους χώρους, σε ένα μόνιμο χάος.
Κοιμάσαι το ξημέρωμα, βρίζεις και το δωμάτιό σου είναι ακατάστατο; Η επιστήμη έχει να σου πει κάτι που σε αφορά
Και αυτό γιατί αυτή ακριβώς η ακαταστασία ισούται με το ένα βήμα παραπέρα που θέλει να κάνει το μυαλό τους, το να ξεπεράσουν οτιδήποτε πολυφορεμένο και συμβατικό και να δημιουργήσουν νέες ιδέες.
Λοιπόν, τι γίνεται με το δικό σου IQ;