Μήπως είσαι συναισθηματικά ασταθής; Κάνε το test των ψυχολόγων

Γιατί ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρη.
Μήπως είσαι συναισθηματικά ασταθής; Κάνε το test των ψυχολόγων

Της Μάρως Καρούση

Το να έχεις συναισθηματικές αστάθειες είναι κάτι φυσιολογικό στην εποχή που διανύουμε, όταν όμως λαμβάνει μεγαλύτερο εύρος, τότε ναι μπορεί να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή διαταραχή της προσωπικότητάς σου.
Μπορεί να προμηνύει σημάδια κατάθλιψης, ενδεχόμενου παιδικού τραύματος και φυσικά, την «ασθένεια» του σήμερα, άγχος, άγχος, άγχος!
Αυτές οι συμπεριφορές, πέρα από το γεγονός ότι λειτουργούν με «σαρκοφάγο» τρόπο στο είναι μας, επηρεάζουν καθοριστικά και την σχέση που έχουμε με τους ανθρώπους γύρω μας.

Υπάρχει, λοιπόν, ένα μοτίβο συμπεριφοράς αυτών των ανθρώπων.

Οπότε, όπως σε κάθε θέμα που μπορεί να αντιμετωπίζουμε, έτσι και εδώ, το πρώτο στάδιο είναι η αποδοχή και η αναγνώριση της κατάστασης, είναι πολύ σημαντικό να είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις τα σημάδια. Είτε για τη δική σου περίπτωση, είτε για κάποιον από τον περίγυρό σου, ώστε να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένη για ηθική και ψυχική υποστήριξη.

Παρόρμηση

Οι συναισθηματικά ασταθείς άνθρωποι, είναι αρκετά πιο επιρρεπείς ως προς τις παρορμητικές ενέργειες, χωρίς να μεσολαβήσει το κομμάτι της λογικής σκέψης και συνήθως, αυτές τους οι ενέργειες προσανατολίζονται σε κάτι που περιέχει τον κίνδυνο.

Ο λόγος είναι πως εστιάζουν στην παροδική ικανοποίηση και στερούνται ελέγχου ως προς τον εαυτό τους.

Μήπως είσαι συναισθηματικά ασταθής; Κάνε το test των ψυχολόγων

Πρόβλημα διαχείρισης θυμού

Ένα συναισθηματικά ασταθές άτομο, έχει συχνά προβλήματα ελέγχου ως προς το πώς να εκφράζει τον θυμό του και είναι πολύ πιθανό να παγιδεύονται ανάμεσα στο να είναι απολύτως χαρούμενοι και στο να είναι εξαιρετικά θυμωμένοι.

Δεν είναι σε θέση να ελέγχουν τα συναισθήματά τους με υγιή τρόπο και ειδικά όταν περνούν στιγμές θλίψης και στεναχώριας, ο θυμός τους είναι πολύ πιο επιζήμιος.

Ο καθηγητής κλινικής ψυχιατρικής Dr. Carol W. Berman δήλωσε για τέτοιες περιπτώσεις:

«Το πιο σημαντικό δεν είναι να εσωτερικεύσετε τη συμπεριφορά του ατόμου ή να το πάρετε πολύ προσωπικά. Θυμηθείτε, δεν είναι για σας. Τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας δεν γνωρίζουν πλήρως τη συμπεριφορά τους και την επίδραση σε άλλους ανθρώπους».

Οι σχέσεις τους σε συνεχόμενο on – off

Κάποιος που είναι συναισθηματικά ασταθής θα δυσκολευτεί πολύ για να διατηρήσει σταθερή μια ερωτική σχέση, καθώς μπορεί «να πετά το μπαλάκι» συνέχεια στο μέσα του, νιώθοντας εξαιρετικά θετικά συναισθήματα για ένα άτομο και μετά από λίγο εξαιρετικά αρνητικά. 
Έχει παρατηρηθεί πως εκείνοι οι άνθρωποι μπορούν να ξεκινήσουν καυγάδες με ρεαλιστικά στο μυαλό τους επιχειρήματα με τον/την σύντροφό τους, μόνο και μόνο για να χωρίσουν προς στιγμής και να επιστρέψουν σε αυτόν/ην, μετά από λίγες ώρες.

Ακραίες αντιδράσεις

Όπως αναφέραμε τις κρίσεις θυμού, σε τέτοιο κλίμα κινούνται και οι γενικότερες αντιδράσεις τους.
Συγκεκριμένα, τα ζητήματα αδικίας μπορούν να τους φτάσουν στα όριά τους και να τους μετατρέψουν σε δυσλειτουργικούς επικοινωνιακά.
Βέβαια, μια από τις πιο συνηθισμένες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσει ακραία αντίδραση στους συναισθηματικά ασταθείς ανθρώπους, είναι η εγκατάλειψη, μια συνθήκη που ενδεχομένως να βγάλει το χειρότερο τους εαυτό…