Μήπως ο ναρκισσισμός είναι πιο επικίνδυνος από ό,τι πιστεύεις;

Πώς μπορείς να αναγνωρίσεις τέτοιου είδους ανθρώπους στο περιβάλλον σου.
Μήπως ο ναρκισσισμός είναι πιο επικίνδυνος από ό,τι πιστεύεις;

Της Μάρως Καρούση 

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι ο ναρκισσισμός είναι κάτι σχεδόν χαριτωμένο και το αντιμετωπίζουν σαν ιδιαιτερότητα, αντί να του δώσουν την ρεαλιστική υπόσταση που του πρέπει.

Ο μεγαλύτερος μύθος σχετικά με αυτό, είναι πως λέγεται ότι οι νάρκισσοι είναι εξαιρετικά «εύκολοι» ως προς το να εντοπιστούν, πράγμα που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, καθώς όσοι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων εκδηλώνουν τον πραγματικό τους χαρακτήρα μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, ιδίως σε καταστάσεις συγκρούσεων.  

Ποιες είναι, λοιπόν, εκείνες οι συγκαλυμμένες συμπεριφορές των ναρκισσιστών, ώστε να μπορείς όντως να τους αναγνωρίζεις και να μην πέφτεις στην παγίδα να γίνεις και εσύ ένας ακόμα… αυλικός τους. 

Το παιχνίδι της καυτής πατάτας 

Ένα αρκετά δημοφιλές παιχνίδι, είναι αυτό της καυτής πατάτας, όπου μια ομάδα ανθρώπων κρατούν με τη σειρά μια μπάλα και χάνει αυτός που θα την κρατήσει τελευταίος. Αυτό ακριβώς κάνει λοιπόν ένας νάρκισσος αλλά όχι με πατάτα, αλλά με τα συναισθήματα των άλλων.

Σε κάθε επίπεδο οι ψυχολόγοι τονίζουν πως οι άνθρωποι με αυτή την ροπή, θέλουν να σε φέρουν εσκεμμένα σε δύσκολη θέση, με σκοπό να σε χειραγωγήσουν. Ο νάρκισσος θα φτιάξει μια τέλεια ιστορία, στην οποία εκείνος θα έχει πάντα δίκιο και εσύ απόλυτο άδικο, με την αδυναμία και την απροθυμία του για οποιαδήποτε ευθύνη φυσικά, να είναι κάτι περισσότερο από δεδομένη.  

Μήπως ο ναρκισσισμός είναι πιο επικίνδυνος από ό,τι πιστεύεις;

Απαιτήσεις από τους άλλους και αποφυγή ευθυνών  

Οι ναρκισσιστές δεν προτρέπουν τον άλλο να αλλάξει κάποια στοιχεία της συμπεριφοράς του με σκοπό να βελτιωθεί, αλλά με σκοπό να ικανοποιηθεί το αγαπημένο του ego.

Έτσι λοιπόν, θα επιβάλλουν σχεδόν σε έναν άνθρωπο του περιβάλλοντος τους να αλλάξει, άπαξ και παρατηρήσουν κάτι που δεν τους αρέσει πάνω του.  

Θυματοποίηση 

Ένας σωστός νάρκισσος θα «πλέξει» ένα τεράστιο πέπλο μυστηρίου γύρω από τις ιστορία του με σκοπό να φανεί κάθε επιχείρημα του πειστικό.

Σύμφωνα με τον Δόκτορα ερευνητικής και συμπεριφορικής ψυχολογίας, Joseph Burgo «οι νάρκισσοι λόγω της παραμορφωμένης, αμυντικής σχέσης που έχουν με την πραγματικότητα, συχνά πιστεύουν τα ψέματα που λένε, τόσο στον εαυτό του όσο και στους άλλους ανθρώπους». Αυτό συμβαίνει γιατί δεν θεωρούν τον εαυτό τους ως ψεύτες, και πάντα θα «φωτογραφίζονται» ως θύματα, ανεξάρτητα από το δεδομένα μιας ιστορίας.  

Το να είσαι σε θέση λοιπόν να αναγνωρίσεις ένα τέτοιο, φαινομενικά ακίνδυνο άτομο, μπορεί να αποβεί σωτήριο, καθώς όχι μόνο θα σε «σώσει» από πιθανές παγίδες, αλλά θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις και ένα απόλυτα τοξικό άτομο που πρέπει να φύγει άμεσα από τη ζωή σου.