8 συμπεριφορές που αποδεικνύουν πως ανήκεις στο club των ψυχαναγκαστικών

Ή αλλιώς στον κόσμο του OCD.
2019... αλλαγές: Γιατί δεν πρέπει να φοβάσαι να διαφέρεις από τον παλιό σου εαυτό

Της Μάρως Καρούση 

Ελπίζω μόλις ανοίξατε τον υπολογιστή/laptop/tablet/κινητό, να κλείσατε όλα τα ενοχλητικά γύρω γύρω που εμφανίζονται, να πατήσατε μέσα στα τετραγωνάκια και όχι πάνω στις γραμμές από τα πλακάκια για να φτάσετε στο σαλόνι σας, και να τσεκάρατε δυο φορές αν κλείσατε τον βραστήρα στην κουζίνα.

Καταλάβατε όλοι για ποιο πράγμα θα μιλήσουμε σήμερα έτσι;

Εμπρός καλό μου OCD, ή αλλιώς εμπρός καλή μου ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. (Όλα στα αγγλικά ακούγονται καλύτερα έτσι;). Και μπορεί στα τηλεοπτικά δρώμενα, να θεωρείται ο Mr Μonk ως ο «ηγέτης» του ψυχαναγκασμού, όμως ισχυρή υποψηφιότητα για την κορυφή διεκδικεί φυσικά και ο Sheldon Cooper.

Ψυχαναγκαστικοί της Γης ενωθείτε λοιπόν, γιατί σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε 13 χώρες, και την Ελλάδα μέσα σε αυτές, το 94% των ανθρώπων που συμμετείχαν είχαν κατά καιρούς ενοχλητικές, ανεπιθύμητες και επίμονες σκέψεις, σχετικά με ασήμαντα φαινομενικά πράγματα.

Μήπως τελικά είναι απόλυτα καλά εκείνος ο τύπος που ισιώνει το πατάκι έξω από κάθε σπίτι; Μήπως αυτός ο τύπος είσαι εσύ;

Οι μικροί ψυχαναγκασμοί που μπορεί να έχεις, μπορεί να θεωρηθούν μέχρι και χαριτωμένοι, μέχρι ότι αποτελούν μέρος της γοητείας σου και της ιδιαιτερότητάς σου, όταν όμως γίνονται έμμονη ιδέα και δημιουργούν ένα μόνιμο άγχος δίχως προηγούμενο, τότε ναι, χρειάζεται ιατρική παρέμβαση είτε ως ψυχολογική υποστήριξη, είτε ως φαρμακευτική αγωγή.

Εμείς όμως καθώς δεν μπορούμε να εστιάσουμε εκεί, πάμε να δούμε ποιοι είναι εκείνοι οι μικροί, χαριτωμένοι και γουστόζικοι ψυχαναγκασμοί που μπορεί να έχεις κι εσύ!

#1

Εάν θέλεις να πειράξεις την ένταση της τηλεόρασης θα το κάνεις ανά 5αδα. Εάν αποφασίσεις να βάλεις τη φωνή στο 19 αντί για 20, απλώς φύγε από το σπίτι.

#2

Κανείς δεν μπορεί να σε καλεί στο σπίτι του για καφέ και να σε αναγκάζει να κοιτάς τους στραβούς πίνακες που έχει στους τοίχους του. Ή θα σε αφήσει να τους ισιώσεις ή θα γίνει άνθρωπος!

8 συμπεριφορές που αποδεικνύουν πως ανήκεις στο club των ψυχαναγκαστικών

#3

Εάν αναβοσβήσεις τον διακόπτη ενός δωματίου δυο φορές κατα λάθος, μετά πρέπει να το κάνεις τέσσερις γιατί ακούγεται καλύτερα. (Ναι ότι εσείς είστε φυσιολογικοί;)

#4

Φυσικά και όταν φεύγεις από το σπίτι ή το αυτοκίνητί σου, 8 στις 10 φορές θα γυρίσεις πίσω ώστε,  ή να πέσεις σχεδόν πάνω στην πόρτα του σπιτιού ή να δοκιμάσεις 3 – 4 φορές την κλειδαριά στο αμάξι, για να βεβαιωθείς ότι έκανες τις σωστές κινήσεις.

#5

Εντάξει όταν έχει κόσμο ίσως περπατήσεις «κανονικά» (φυσικά με τα OCD σου στο κόκκινο). Όταν όμως είσαι μόνη σου, δεν υπάρχει περίπτωση να πατήσεις πάνω στις γραμμές από τα τετραγωνάκια του δρόμου, θα πατήσεις όπως πρέπει γιατί έτσι φτιάχτηκαν (!) μέσα σε αυτά.

8 συμπεριφορές που αποδεικνύουν πως ανήκεις στο club των ψυχαναγκαστικών

#6

Είσαι σε αίθουσα με πίνακα, είτε στη σχολή, είτε στη δουλειά για κάποιο project και κάποιος γράφει σε αυτόν. Όλα καλά μέχρι που έρχεται η ώρα να μπει παρένθεση. Μια παρένθεση που ναι μεν άνοιξε, αλλά ποτέ δεν έκλεισε. Μια παρένθεση που είχε αυτό « ( » αλλά δεν είχε αυτό «)» …

Η ζωή δεν θα είναι ποτέ η ίδια.

#7

Υπάρχουν κάποια φαγητά που είναι έτσι δομημένα από τον δημιουργό τους, ώστε να σε διευκολύνουν στο πώς θα τα φας. Όπως είναι η πίτσα, η τούρτα, το KitKat και η τυρόπιτα.

Ποιος είσαι εσύ που θα τα κόψεις όλα αυτά αλλιώς;

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Chaela? (@chaela_spams) στις

#8

Μικρές ιεροτελεστίες, όπως «Εάν βγάλω από το χέρι μου αυτό το λαστιχάκι η μέρα μου θα πάει χάλια», «Εάν δεν φορέσω αυτό το πουκάμισο στη συνέντευξη, αποκλείεται να με πάρουν», «Εάν δεν χτυπήσω ξύλο κάθε φορά που σκέφτομαι κάτι κακό, σίγουρα θα συμβεί», «Εάν σηκωθώ από τη δεξιά πλευρά του κρεβατιού μου, από τη δεξιά πρέπει και να ξαναπέσω», και άλλες τέτοιες χαριτωμένες «ιδιαιτερότητες».

Συνήθως όλοι οι άνθρωποι έχουν τέτοιες μικρές «παραξενιές» και αυτό μόνο κακό δεν είναι.

Άλλωστε ποιον πειράζει αν θέλεις να τσεκάρεις όλες τις ηλεκτρικές σου συσκευές πριν φύγεις από το σπίτι σου;