Της Μάρως Καρούση 

Είναι μεσημεράκι και είσαι από το πρωί στη δουλειά. Λες «Πώς θα αντέξω άλλες δύο ώρες μέχρι να σχολάσω; Τι δεν θα έδινα να έκλεινα λίγο τα μάτια μου έτσι για δέκα λεπτάκια χωρίς να με ενοχλήσει κανείς;». Ξέρεις, όμως, ότι υπάρχει μια χώρα που αυτό όχι μόνο επιτρέπεται αλλά είναι και απόλυτα λογικό;

Γιατί ναι, έχουμε και στην Ελλάδα πολύ ψηλά στις καρδιές μας, τη ζεστή, χουχουλιάρικη μεσημεριανή ξεκούραση, αλλά υπάρχουν άλλες 4 χώρες στον κόσμο, όπου ο ύπνος είναι… τέχνη!

#1 Ιαπωνία

Όχι μόνο ο μεσημεριανός ύπνος είναι κάτι εξαιρετικά λογικό σε αυτή τη χώρα, αλλά έχει και την δική του ονομασία.

Το inemuri λοιπόν, δηλαδή το να κοιμάσαι ενώ είσαι παρών, δεν θεωρείται διόλου κατακριτέο στην Ιαπωνία, αφού μπορείς στον χώρο εργασίας σου να κάνεις το διάλειμμα σου με αυτόν τον τρόπο, με επιχείρημα ότι η μεσημεριανή αυτή ξεκούραση μας δημιουργεί μεγαλύτερη συγκέντρωση.

Ναι Ιάπωνες! Έχετε βρει το νόημα της ζωής και το θέλουμε και εμείς.

Ο «ύπνος του φόβου» και άλλα: Οι 4 πιο περίεργες συνήθειες ύπνου στον κόσμο

#2 Αυστραλία

Στο Σίδνεϊ έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες σύμφωνα με τις οποίες ο ύπνος δεν πρέπει να είναι ατομική υπόθεση. Ο ιδανικός τρόπος για να ξεκουραστείς είναι να στήνονται γραμμές από κρεβάτια και στρώματα και οι άνθρωποι να κοιμούνται μαζί με άλλους, με επιχείρημα ότι έτσι ενώνονται οι ενέργειες και η σωματική και ψυχική ξεκούραση είναι μεγαλύτερη.

#3 Ινδονησία

Στο Μπαλί συγκεκριμένα, μόλις αισθάνονται ότι τους κατακλύζει το άγχος, η στεναχώρια και γενικότερα άβολες καταστάσεις, δεν κάθονται να τα αντιμετωπίσουν.

Ξέρεις τι κάνουν; Κοιμούνται μέχρι να νιώσουν καλύτερα με επιχείρημα ότι «ο ύπνος του φόβου» όπως τον ονομάζουν, διώχνει όλα τα κακά πνεύματα.

Ο «ύπνος του φόβου» και άλλα: Οι 4 πιο περίεργες συνήθειες ύπνου στον κόσμο

#4 Μεξικό

Εδώ είναι που ο μεσημεριανός ύπνος έγινε τέχνη και διαδόθηκε παγκοσμίως ως siesta. Δεν θα πω πολλά γιατί είμαι σίγουρη πως έχεις ήδη την στερεοτυπική εικόνα στο μυαλό σου. Αιώρα, μαργαρίτα στο χέρι και μια κιθάρα να στέκεται επιμελώς ατημέλητη σε ένα δέντρο δίπλα.

Πολύ ουτοπικό λες ε;

Και όμως ισχύει. Οι Μεξικανοί δεν συνηθίζουν να κοιμούνται στα κρεβάτια τους, αλλά στις αιώρες τους.

E τώρα το λες το viva el Mexico ή δεν το λες;