Μήπως το σπίτι σου είναι πηγή άγχους;

Η λύση στο πρόβλημα.
Tα tips για να κρατάς το σπίτι σου καθαρό κάθε ημέρα και ώρα

Της Μάρως Καρούση 

Μετά από μια κουραστική μέρα, το μόνο που μπορεί να αγαλλιάσει κάπως την ψυχή σου, είναι το σπιτάκι σου, το κρεβατάκι σου, η ησυχία σου και γενικά ο χώρος σου.

Και όμως, εκεί που θα έβαζες το χέρι σου στη φωτιά πως δεν υπάρχει μεγαλύτερο ησυχαστήριο από το ζεστό σου σπίτι, έρχεται η επιστήμη και στο απορρίπτει.

Έχεις λοιπόν αναρωτηθεί γιατί πολλές φορές ενώ είσαι στον χώρο σου και θεωρητικά θα έπρεπε να χαλαρώσεις και να «αδειάσεις» το μυαλό σου, αυτό δεν συμβαίνει;

Μήπως το σπίτι σου είναι πηγή άγχους;

Η αρχική και πρωτογενής «καταγωγή» μας, μας θέλει να είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη φύση, τα δέντρα, το πράσινο και μόνο αυτά τα στοιχεία είναι ικανά να μας αφαιρέσουν το άγχος και οποιαδήποτε διαταραχή είναι κοντινή σε αυτό. Έτσι, το σπίτι μας, όσο και να πιστεύουμε ότι θα μας χαλαρώσει, δεν μπορεί να το κάνει απόλυτα, καθώς υπάρχουν κάποιοι βασικοί και πολύ καλά συγκαλυμμένοι παράγοντες που το εντείνουν όλο και περισσότερο!

Η ακαταστασία

Αυτό είναι κάτι που δεν χρήζει εξαιρετικής ανάλυσης, καθώς όταν ο χώρος σου είναι χαώδης και αποδιοργανωμένος, σου αυξάνει κατά πολύ τα ποσοστά άγχους.

Δεν χρειάζεται να προβείς σε τεράστιες αλλαγές, αφού μπορείς να τακτοποιήσεις μικρά πράγματα κάθε φορά, την ντουλάπα σου για παράδειγμα -όπως σου είχαμε προτείνει- ή κάποιον αντίστοιχο μικρό χώρο.

Οικιακές δουλειές

Σύμφωνα με έρευνες, το 80% των γυναικών, δηλώνει πως αγχώνεται πάρα πολύ μόλις είναι η ώρα της επιστροφής στο σπίτι, εξαιτίας των οικιακών. Ένα ποσοστό αρκετά δυσανάλογο αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ερωτηθείσες είχαν και έναν σύντροφο στο προσκήνιο, άρα άλλο ένα ζευγάρι χέρια για βοήθεια στις δουλειές.

Μήπως το σπίτι σου είναι πηγή άγχους;

Σκοτάδι

Η έλλειψη φωτός δημιουργεί αρνητική διάθεση και φυσικά αυξάνει τα ποσοστά άγχους σου. Η πρώτη δουλειά, λοιπόν, που πρέπει να κάνεις μόλις ξυπνάς και μόλις γυρίζεις σπίτι, είναι να ανοίγεις τις κουρτίνες για να γεμίζει ο χώρος ηλιακή ενέργεια, γιατί άκου και αυτό:

Σύμφωνα με νευρολογικές έρευνες, η έκθεση στο ηλιακό φως, διεγείρει την παραγωγή σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή δηλαδή, που είναι υπεύθυνος για την σταθεροποίηση της διάθεσης, άρα και της λήξης άγχους!

Μήπως το σπίτι σου είναι πηγή άγχους;

Ο χώρος σου πρέπει να έχει στο στίγμα σου, να ανανεώνεται συνεχώς έστω και με μικρές αλλαγές.

Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο μεγάλο χαμόγελο μπορεί να σου χαρίσει ένας φωτεινός και χρωματιστός πίνακας, λίγο περισσότερο φως στο δωμάτιο, ένα βάζο που θα έχει μέσα τα αγαπημένα σου λουλούδια!