Από τα ’20s στα ’90s: Οι δεκαετίες που καθόρισαν τη μόδα και τα χαρακτηριστικά τους

Εσένα, ποια είναι η αγαπημένη σου;
Από τα '20s στα '90s: Οι δεκαετίες που καθόρισαν τη μόδα και τα χαρακτηριστικά τους

Της Μάρως Καρούση 

To ρητό δεν θα έπρεπε κανονικά να λέει «ρόδα είναι και γυρίζει» αλλά «μόδα είναι και γυρίζει», αφού η αγαπημένη ασχολία των σχεδιαστών και των προσώπων του γενικότερου fashion κλάδου, περιστρέφεται γύρω από το συνδυασμό του νέου με το παλιό.

Και σίγουρα γνωρίζουμε διάσπαρτες πληροφορίες για στοιχεία του παρελθόντος -ναι, ναι όλα αυτά που βαφτίζουμε vintage- όμως ποιες ήταν πραγματικά εκείνες οι στιγμές που καθόρισαν το στυλ του σήμερα;

Ποιες ήταν εκείνες οι χρυσές δεκαετίες που έβαλαν το fashionable λιθαράκι τους και συνετέλεσαν στις δομές της σύγχρονης μόδας;

’20s – ’30s

Το simple n’ chic, πρωτοστατεί σε όλες τις εικόνες, με την έντονη μορφή της οικονομικής κρίσης να «σπρώχνει» στη μόδα σε αυτό το μονοπάτι και ευτυχώς να πούμε κάπου εδώ, αφού η υπερβολή μας αποχαιρέτησε για τα τουλάχιστον επόμενα 30 χρόνια.

Οι γυναίκες ξεκινούν να ανεμίζουν τη σημαία της ανεξαρτησίας, να υιοθετούν συνήθειες που απολάμβαναν μέχρι τότε οι άντρες, όπως το να ξενυχτάνε, να χορεύουν, να δουλεύουν και πάνω από όλα να κερδίζουν τα δικά τους χρήματα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ?COCO CHANEL QUOTES? (@chanelquotesxoxo) στις

Όλο αυτό φυσικά και μεταφέρθηκε στις ραπτομηχανές και τα υφάσματα, με απόλυτο fashion icon της εποχής, την μοναδική Coco Chanel και το release του ανδρόγυνου στυλ αλλά φυσικά και του μαύρου μικρού φορέματος, που βρίσκεται μέχρι και σήμερα στις ντουλάπες μας, έτοιμο να μας σώσει σε κάθε δύσκολη στιγμή.

’40s

H εποχή του πιο στενού ρούχου και της απενοχοποίησης της θηλυκότητας. Τα ’40s μας χαρίζουν απλόχερα τα ταγέρ που τόσο αγαπάμε σήμερα και γενικότερα εισάγουν το στοιχείο «βάτες» που θα απογειωθεί φυσικά σε μεταγενέστερη δεκαετία.

Ο Christian Dior αγαπάει το γυναικείο σώμα με τις καμπύλες του και το αναδεικνύει με στενές αλλά πάντα κολακευτικές γραμμές.

S e x y φορέματα με κομψό ντεκολτέ, πέρλες και μεγάλα καπέλα, είναι ακόμα μερικά δωράκια που μας χάρισε απλόχερα η συγκεκριμένη δεκαετία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Patrick Baty (@delhispearman) στις

’60s – ’70s

Η εποχή που έχει ανοιχτά πολλά μέτωπα του στυλ.

Από τη μία έχουμε την Jackie Kennedy και την Audrey Hepburn που επιτάσσουν το κλασσικό και ultra chic στυλ, με φορέματα σε γραμμή Α μέχρι το γόνατο και το λεπτεπίλεπτο ύφος, και από την άλλη την επανάσταση της νεότητας με τις πρώτες μίνι φούστες και φυσικά την μεγάλη εποχή των hippies και μια τεράστια στυλιστική φιλοσοφία πίσω από αυτό.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Audrey Hepburn (@audrey.hepburn) στις

Πόσα να επισημάνουμε για τα late ’60s και τις αρχές ’70s; Για τα στοιχεία που έρχονται και ξαναέρχονται και ξανά και ξανά στη μόδα; Τζιν καμπάνες, κρόσσια, κεντήματα, και όσον αφορά τα παπούτσια, η εμφάνιση της μπότας!

Τι άλλο θέλεις δηλαδή; Τα ’60s μας χάρισαν τις μπότες μας!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @70sbabes στις

Και μπαίνουμε στην εποχή της disco και την αγκαλιάζουμε με όλη μας την αγάπη.

Ελαστικά ρούχα, γυαλιστερά υφάσματα και παγιέτα, γίνονται οι καλύτεροι σύμμαχοι όλων των γυναικών.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jaclyn Smith (@realjaclynsmith) στις

Μεγάλο highlight της δεκαετίας αυτής είναι ότι λόγω της σεξουαλικής απελευθέρωσης, μας «συστήνονται» τα αρκετά κοντά σορτσάκια και οι γυναίκες ξεκινούν να τα επιλέγουν φανατικά.

’80s

Θα μπορούσα να πω απλώς τη λέξη βάτες και να το αφήσω εδώ μαζί με τις ευχαριστίες μας. Είναι εκείνο το κομμάτι από το γυναικείο στυλ, που συμβολίζει την εποχή του φεμινισμού και της ισότητας με το άλλο φύλλο.

Τα early ’80s λοιπόν, θέτουν στο προσκήνιο το carreer style με αρκετά ανδρόγυνο στυλ και σακάκια, χωρίς να φαίνεται ιδιαίτερα ο θηλυκός χαρακτήρας.

Λίγο αργότερα όλο αυτό προσαρμόζεται με τις αγαπημένες μας έως και σήμερα, pencil φούστες και τη δεύτερη μεγάλη τάση της δεκαετίας, το rock glam και την Madonna ως σύμβολό της.

Ολόσωμες φόρμες, δερμάτινα στοιχεία, τρουκς, βάτες και ήδη τα 80’s έχουν έρθει να επιβεβαιώσουν αυτό που είπαμε στην αρχή.

Η μόδα γυρίζει πάντα!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ? Madonna80s ? (@mdna80s) στις

’90s

Mια δεκαετία γεμάτη από trends και κρυμμένες τάσεις του σήμερα. Αρχικά, ένας φόρος τιμής ανήκει στον Gianni Versace και την εποχή των έντονων prints και πολύχρωμων ρούχων που μας σύστησε.

Στη συνέχεια άλλος ένας στον Marc Jacobs και στον Alexander McQueen μετέπειτα, που μετέτρεψαν το καρό print σε απόλυτη τάση.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Versace (@versace) στις

Παρατηρείτε και εσείς τι δεκαετία μας θυμίζει όλη αυτή η υπέροχη μανία με τα prints έτσι; Ναι, ναι την πιο φρέσκια, αυτή ακριβώς που διανύουμε.

Όπως φυσικά και στη σειρά ύμνος στο style και την αγάπη για τη μόδα, που καθιέρωσε κάθε ένα outfit και new intro που εμφανίστηκε εκεί, ένα μεγάλο στυλιστικό ευχαριστώ λοιπόν, στο αγαπημένο Sex and the City και την πιο multi culti παρέα γυναικών, που εκπροσώπησαν κάθε trend των ’90’s  (και μη) με τον πιο άρτιο, και fashionable τρόπο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @carriebradshaw_sexandthecity στις