Οι 7 μέρες φαγούρας όταν κόβεις το τσιγάρο

Το τσιγάρο κι εγώ, τελειώσαμε!
Οι 7 μέρες φαγούρας όταν κόβεις το τσιγάρο

Της Ελένης Τύπου

Και μολονότι τα vintage icons έχουν περάσει στις συνειδήσεις με ένα tobacco στο χέρι και φαίνεται ότι αυτή η Audrey Hepburn και ο Clarke Gable, δεν έχουν σβήσει ούτε μία φορά το τσιγάρο (ή απλώς πρόκειται πάντα για την ίδια φωτογραφία) εσχάτως, έχουν επαναπροσδιοριστεί εντελώς τα πρότυπα.

Πλέον εδώ και μία δεκαετία είναι στη μόδα το να «μην καπνίζεις». Από τότε που ο Τσάντλερ, άλλαζε πολιτεία για να κάνει ένα τσιγάρο μέχρι σήμερα που στο τελευταίο adaptation του Sherlock Holmes, ο Sherlock όχι απλώς δεν κρατάει πίπα, αλλά έχει κολλήσει και τσιρότα νικοτίνης, παρακαλώ.

Πόσο δύσκολο είναι όμως να το κόψεις; Ε, λοιπόν, είναι. Αλλά το μυστικό είναι να αντέξεις την πρώτη βδομάδα…Αυτές οι 7 μέρες φαγούρας… είναι το hard level.

Δευτέρα

«Από Δευτέρα, από Δευτέρα, από Δευτέρα…» και παρά το γεγονός ότι όταν το έλεγες ήταν Τετάρτη και η Δευτέρα φάνταζε μακρινή, και σε έπαιρνε να σκορπίζεις ανεφάρμοστες μεγαλοστομίες, ωστόσο αυτή η πρώτη εργασιομανής μέρα έφτασε τελικά… για σπάσιμο.

Έχεις ξυπνήσει, έχεις πάει στη δουλειά, στη σχολή, στις υποχρεώσεις και έτσι το πρώτο μισό της ημέρας βαίνει βιώσιμα. Η πρώτη εξαιρετικά δύσκολη και κομβικής σημασίας στιγμή είναι εκείνος ο καφές μετά το μεσημεριανό.

«Καφές χωρίς τσιγάρο» είναι σα να λέμε: «Καφές χωρίς τσιγάρο» ΘΕΛΕΙΣ να καπνίσεις, αρχίζεις να σκέφτεσαι πλέον μόνο αυτό. Προσπάθησε να μη σε κατακλύσει αυτή η εμμονή. Απασχόλησε τη σκέψη σου με κάτι άλλο, στην τελική σκέψου και μια φορά στα σοβαρά: «Να ζει κανείς ή να μη ζει;».

Ρέμβασε και αμπελοφιλοσόφησε!

Οι 7 μέρες φαγούρας όταν κόβεις το τσιγάρο

Τρίτη

Ξυπνάς νωρίς. Μια μέρα απλώνεται μπροστά σου με πολλές δοκιμασίες. Από το πρώτο κιόλας άνοιγμα των ματιών σε διακατέχει μία αβυσσαλέα νευρικότητα.

Είσαι εκνευρισμένη, φαινομενικά, εκ του μη όντος, αλλά όλοι ξέρουμε από τι είναι. Αυτή τη μέρα φρόντισε να μην έρθεις σε επαφή με πολλούς ανθρώπους, γιατί το mood θα είναι κάτι σαν: «Και γιατί να παραχωρήσω τη θέση μου στη γιαγιάκα που είναι βετεράνος πολέμου –τυφλή και 127 χρονών,ε; Άντε και αυτό με την τρίτη ηλικία στα λεωφορεία!».

Θα σου φταίνε όλοι για όλα! Αφειδώς θα σκορπίζεις κατηγορίες, και βέβαια περισσότερο απ’όλους την πατάει ο νυν, που θα ευθύνεται ακόμη και για τη δολοφονία του Kennedy. Οπότε, καλό θα ήταν να αποφύγεις: αστική συγκοινωνία, δημόσιες υπηρεσίες, νυν, πρώην, μέλλοντες και λοιπούς.

Τετάρτη

Τετάρτη, η καρδιά της εβδομάδας. Αφιέρωσe την στον αγαπημένο σου… εαυτό. Αναθεώρησε και Ρίσκαρε! Κάνε επιτέλους εκείνη την ασυμμετρία στα μαλλιά σου. Μην αμφιταλαντεύεσαι άλλο για το μήκος της φράντζας και της φούστας! Στο city break, πιες milk shake. Μη σκέφτεσαι θερμίδες και φραγμούς, απόλαυσε τη ζωή. Δώσε σημασία στο σώμα σου.

Με τη συνδρομή που από συνήθεια πληρώνεις στο γυμναστήριο και πηγαίνεις κάθε κόκκινη πανσέληνο, σκέψου πως κανονικά έχεις το δικαίωμα να πηγαίνεις κάθε μέρα ή τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Δες τα όλα με άλλο μάτι, με το eye of the tiger και ξεκινά να τρέχεις…

Πέμπτη

Η Πέμπτη είναι ο Μάιος της εβδομάδας, δηλαδή όλο το καλοκαίρι είναι μπροστά σου σε λίγο, αλλά ψιλοβρέχει ακόμη. Αυτό σημαίνει ότι αν κρατήθηκες ως εδώ χωρίς να καπνίσεις, είσαι σε πολύ καλό δρόμο… για τον καλό δρόμο!

Σιγά – σιγά, αρχίζεις να συνειδητοποιείς ότι η κρίση σου είναι πιο καθαρή, η παρατηρητικότητα σου πιο έντονη, και η εικόνα μπροστά σου πιο ευκρινής. Αυτό, πράγματι συμβαίνει όταν κόβεις το τσιγάρο. Οι επιστήμονες λένε ότι σε περιόδους στέρησης, οι αισθήσεις είναι πιο ευαίσθητες και νευρικές οπότε η πρόσληψη και η αντίληψη είναι πιο έντονες, άρα η έλλειψη αντισταθμίζεται με τη δημιουργικότητα.

Για παράδειγμα, ταξινόμησε τις φωτογραφίες σου σε κατηγορίες, πενταήμερη, τριήμερη κτλ. Επίσης «Τι δουλειά έχουν αυτοί οι εφτά décor ελέφαντες τύχης πάνω στο τζάκι, την τύχη μου;». Όλα γύρω θέλουν αλλαγές, «πώς δεν το έβλεπα τόσο καιρό;».

Οι 7 μέρες φαγούρας όταν κόβεις το τσιγάρο

Π.Σ.Κ

Αυτό το τριήμερο εξετάζεται ως μία αλλά ως η πιο σκληρή δοκιμασία, γιατί περιλαμβάνει ποτά τσιγάρα και ξενύχτια! Εξαιρετικά, αυτό το Παρασκευοσαββατοκύριακο, μεταξύ των εξόδων, πρόσθεσε εμβόλιμα κάποιες, τερπνό μετά του ωφελίμου, δραστηριότητες. Πάντα στο πίσω μέρος του μυαλό σου, είχες κάποιες must και all time classic films που πρέπει να δεις.

Την Παρασκευή διοργάνωσε festival τριλογίας. Δες τον «Νονό». Οι ατάκες της εν λόγω ταινίας, δουλεύουν πάντα σε μία συζήτηση με τους άντρες (είναι ενστικτωδώς η αγαπημένη τους ταινία).

Ήρθε και το Σάββατο! Αυτή είναι η μέρα που οι περισσότεροι λυγίζουμε. Όταν είσαι με τις φίλες σου έξω και πίνετε το τρίτο κατά σειρά ποτό σχολιάζοντας τα της εβδομάδας, που πάντα σηκώνει τσιγάρο. Εκείνη τη στιγμή, θυμήσου τη δική σου εβδομάδα: Πόσο διαφορετικά και καλύτερα ήταν όλα.

Θυμήσου τη γιαγιάκα που δεν της έδωσες τη θέση, την τάξη στα άλμπουμ, στο σπίτι και στη σκέψη και πάνω απ’ όλα τρέχεις εδώ και τρεις μέρες κάθε πρωί.

Επανάλαβε: «eye of the tiger», «eye of the tiger» και τότε σε πλησιάζει ο τύπος από το διπλανό τραπέζι: «Συγγνώμη, έχετε φωτιά;» και εδώ έρχεται η απάντηση που δικαιώνει όλη την προσπάθειά σου: «Συγγνώμη, αλλά δεν καπνίζω».

Μετά από αυτό, ο κυριακάτικος καφές έχει άλλη γεύση. Και όταν ο six pack από την παρέα, που προφανώς δε σηκώνει τσιγάρο αλλά βάρη, σε ρωτήσει ποια ταινία είδες τελευταία, έχεις να εντυπωσιάσεις… κι ας έρθει αύριο η Δευτέρα, δεν θα είναι πια «από Δευτέρα».