Απόφυγε το άγχος με 5 απλές αλλαγές στη ζωή σου

Γιατί τα πάντα είναι θέμα θέλησης και συνήθειας.
Απόφυγε το άγχος με 5 απλές αλλαγές στη ζωή σου

Της Σόφης-Τζίνας Προίσκου

Νιώθεις συχνά να σε καταβάλλει το έντονο άγχος; Αισθάνεσαι εγκλωβισμένη σε καταστάσεις που ακόμα κι αν δεν είναι τόσο σοβαρές, εσύ καταλήγεις να χαλάς την ψυχολογία σου μη γνωρίζοντας πώς να τις διαχειριστείς;

Μάλλον δεν έχεις μάθει να διαχειρίζεσαι το άγχος σου. Κάτι που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ψυχοφθόρο, εμποδίζοντας σε να ζήσεις με τον τρόπο που θέλεις.

Τα ευχάριστα νέα είναι πως υπάρχουν τρόποι να μάθεις να λειτουργείς πιο ισορροπημένα σε αυτό το επίπεδο. Αρκεί να είσαι πρόθυμη να κάνεις ορισμένες αλλαγές στη ζωή σου.

Ποιες είναι αυτές;

Θέσε εφικτούς στόχους

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε συχνά είναι να υπερεκτιμούμε τις δυνατότητές μας, με αποτέλεσμα να θέτουμε στόχους τους οποίους δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε. Και κάπως έτσι καταλήγουμε να απογοητευόμαστε.

Για να μην φτάσεις ξανά σε αυτό το σημείο, φρόντισε να θέτεις πιο ρεαλιστικούς στόχους και μην ξεχνάς: Στην επιτυχία φτάνουμε βήμα – βήμα και όχι… τρέχοντας.

Μην προσπαθείς να ευχαριστήσεις τους πάντες

Προσπαθώντας πάνω στον ενθουσιασμό μας να ευχαριστήσουμε όλους τους άλλους πάντα βάζουμε σε δεύτερη μοίρα τον εαυτό μας. Είναι πολύ σημαντικό να μάθεις να διαχωρίζεις τους πραγματικά κοντινούς σου ανθρώπους από τον περίγυρό σου.

Απόφυγε το άγχος με 5 απλές αλλαγές στη ζωή σου

Τα άτομα που θέλουν μόνο να πάρουν χωρίς να δώσουν, δεν θα πρέπει να έχουν θέση στη ζωή σου, καθώς το μόνο που καταφέρνουν είναι να σε στρεσάρουν και εντέλει να σε απογοητεύσουν.

Δώσε σημασία μόνο στα σημαντικά

Μην κάνεις το λάθος να αναλωθείς σε ανούσια ζητήματα τα οποία μόνο θα σε αγχώσουν και τίποτα παραπάνω. Καλό να ήταν να μάθεις όσο το δυνατόν συντομότερα να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου.

Το να αγχώνεσαι, να στεναχωριέσαι και να φτάνεις τον εαυτό σου στα άκρα για ψύλλου πήδημα, σίγουρα δεν είναι η πιο έξυπνη αντιμετώπιση της καθημερινότητας.

Βάλε προτεραιότητες

Ακόμα και αυτό απαιτεί ενός είδους προετοιμασία. Και σωστή αξιολόγηση φυσικά. Αν -για παράδειγμα- έχεις βάλει στόχο να πάρεις προαγωγή στη δουλειά, θα πρέπει να έχεις κατανοήσει πλήρως τι θα ακολουθήσει αν τα καταφέρεις. Περισσότερες ευθύνες, λιγότερος ελεύθερος χρόνος και πολλές ακόμα «θυσίες».

Τι είναι τελικά πιο σημαντικό για σένα;

Κάνε ό,τι πραγματικά επιθυμείς

Σα να λέμε, άσε για λίγο εκτός σχεδίου το τι ζητούν οι άλλοι από σένα και δες τι πραγματικά θέλεις εσύ. Και μόνο εσύ. Είσαι ευχαριστημένη από τη δουλειά σου; Περνάς καλά στη σχέση σου; Σε γεμίζει η καθημερινότητά σου;

Αν απάντησες έστω και ένα «όχι», μάλλον πρέπει να αρχίσεις τις αλλαγές από αύριο κιόλας…